Baleset

Árokba hajtott egy pótkocsis tehergépkocsi, egy ember meghalt

TIM: A kvótakereskedelmi megállapodás eredményeként tovább bővülhet a Zöldbusz program

A Németországgal megkötött kvótakereskedelmi megállapodásból származó bevételt Magyarország a Zöldbusz program bővítésére fordítja – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energiapolitikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.

Emlékeztettek: az európai uniós szabályok szerinti kibocsátáscsökkentést megvalósító tagállamok a keletkező kvótatöbbletet értékesíthetik, így a klímavédelem terén jól teljesítő országok – mint például Magyarország is – többletforráshoz juthatnak a célok végrehajtásában.

Az államtitkár elmondta, hogy a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó uniós kvótákat hazánk eddig is túlteljesítette, ezért köthették meg a megállapodást, amelynek értelmében a kibocsátáscsökkentésből származó kvótatöbbletét Magyarország Németország felé értékesíti – áll a közleményben. A kvóták az Európai Unió erőfeszítés-megosztási irányelve alapján a 2020 előtti teljesítésekből származnak.

Hozzátette: a kormány célja Magyarország teljes klímasemlegességének elérése 2050-ig, melyben fontos szerepet játszik a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős közlekedési szektor zöldítése. Ezért a kabinet a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően támogatja az elektromos járművek elterjedését.

A közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányát illetően Magyarország már most a régióban a legjobban, az uniós átlag felett teljesít.

Az akcióterv részeként elindított Zöldbusz program a leginkább környezetszennyező buszok mielőbbi kivonásával a klímacélok elérése mellett a városi levegőminőség javítását és a zajszennyezés csökkentését is szolgálja, ugyanis az elektromos buszoknak köszönhetően minden egyes jármű után 800 fa szén-dioxid-megkötő kapacitása szabadul fel.

A programban országszerte eddig 79 buszt adtak át, és 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés, ami a Németországgal megkötött kvótakereskedelmi megállapodást követően tovább bővülhet – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még