Aktuális

A spanyolokkal találkozik a vb- negyeddöntőben a női vízilabda-válogatott

TIM: A geotermia lehet a kulcs az energiabiztonság hosszú távú biztosítására

A magyar energiapolitika szuverenitásának megőrzésére és egyben az elhúzódó energiaválság hatékony kezelésére a jövő tiszta energiaforrásainak hasznosítása lehet a megoldás. A megbízható és megfizethető energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából, ezért a magyar Kormány úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát – ismerteti a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombati közleményében.

Magyarország az európai átlagnál kedvezőbb geotermikus adottságokkal rendelkezik. A geotermiában rejlő energetikai potenciál viszont nem magától értetődő, valamennyi szereplőnek tennie kell érte, hogy ez hasznosuljon: paradigmaváltásra van szükség. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága az ösztönző jogszabályi- és a vonzó befektetői környezet kialakításával, illetve az előremutató földtani kutatási adatok biztosításával járul hozzá az ország önfenntartásához” – hangsúlyozta Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke.

A közel 160 éves földtani és bányászati tudás birtokában a Hatóság felügyelni és ösztönözni tudja a magyar föld ásványi és energetikai kincseinek hasznosítását,

a bányafelügyelet által pedig a hatósági engedélyezések és ellenőrzések is egy kézben összpontosulhatnak.

A kormány az energiaátmenet, ellátásbiztonság és megfizethetőség érdekében az összes energetikai ágazatot érintő programot dolgozott ki, ami az évtized végéig összesen 16 milliárd euró beruházást jelent. Ebben többek között szerepel a geotermia is, hiszen környezetbarát alternatív energiát képes biztosítani a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett, míg az egyéb megújuló energiaforrásokkal szemben az év teljes időszakában, éjjel-nappal hasznosítható az energiatermelésre” – emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A termálvizes kapacitások minél szélesebb körű hasznosítása érdekében ugyanakkor

egyszerűsíteni és egységesíteni szükséges a geotermikus energiahasznosításra vonatkozó eljárásrendet, a kutatás, az engedélyezési eljárások, a hatósági felügyelet tekintetében egyaránt

– mutat rá közleményében a szaktárca.

A kormány döntése értelmében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Technológiai és Ipari Minisztérium javaslatot készít a geotermikus energiahasznosításra irányuló jogszabályi környezet kialakításáról, illetve a fejlesztések és beruházások ösztönzésének lehetőségeiről.

Egy komplex kutatási program kidolgozásával és megvalósításával a hatóság hozzájárul a magas beruházási igénnyel és a jelentős földtani kockázattal jellemezhető beruházások költségeinek csökkentéséhez – tájékoztat közleményében a TIM.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/ Vajda János)

Ajánljuk még