logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Komolyan értékelhető befektetés a magyar állampapír

| Szerző: Csibra Tibor
Méltán lettek rövid idő alatt népszerűek a befektetők körében az új magyar állampapírok, amelyekkel a magas inflációs környezet mellett is piaci mértékű hozamokat lehet realizálni. Aki csak kisebb összeget kötne le, egymillió forintonként már legkevesebb hetvenezret könyvelhet el nyereségként, számos termék pedig kamatadómentes.

Egymillió forintonként legkevesebb hetvenezret is veszíthet az, aki nem használja ki az új magyar államapírok biztosította befektetési lehetőségeket – írta a Növekedés.hu. Az állítás az Egyéves Magyar Állampapír nevű termékre igaz, amelynek kamata fix, hétszázalékos és kamatadómentes. A kamatot a tőkével együtt a futamidő végén írják jóvá az ügyfelek számláin, a papírhoz jegyzés útján lehet hozzájutni. Ugyancsak népszerű az egyéves diszkontkincstárjegy, amelynek hozama jelenleg tizenhárom százalék, utóbbit a bankoknál, illetve befektetési házaknál lehet megvásárolni. Ebből következik, hogy a közvetítők kereskedési költséget számolnak fel, és a hozam után kamatadót is kell fizetni.

Hozamemelkedés mellett értékesített hat hónapos diszkontkincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) – jelentette pénteken az MTI. A heti rendszerességgel tartott hat hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az ÁKK húszmilliárd forintért vitt piacra állampapírt, az elsődleges forgalmazók 24,8 milliárd forintnyi ajánlatából a központ csökkentett értékesítéssel, 17 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 13,20 százalék volt, huszonhat bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Kedden a hat hónapos lejáratra a másodpiacon 13,25 százalékos referenciahozam alakult ki.

Évi 11,75 százalékos fix kamatot könyvelhet el, aki a Prémium Magyar Állampapírba (PMÁP) fektet be, ráadásul ez a termék kamatadómentes. Lényeges biztonsági tényező, hogy a PMÁP által megtestesített követelés a kibocsátóval, azaz az állammal szemben nem évül el. Kamatot évente fizetnek, azt tőkével együtt a futamidő végén írják jóvá.

Már a harmadik hónaptól kamatot fizet a Bónusz Magyar Állampapír

Szintén jó befektetésnek számít a hároméves futamidejű Bónusz Magyar Állampapír, amellyel jelenleg 11,32 százalékos hozamot lehet realizálni. Vonzó szempont lehet, hogy a termék háromhavonta fizet kamatot, emellett kamatadómentes – olvasható az Állampapír.hu-n.

Aki inkább a fix, sávos kamatozást választja, annak jó befektetés lehet a Magyar Állampapír Plusz és a nyomdai Magyar Állampapír Plusz, melyekre jelenleg 3,5 és hat százalék közötti hozamot ígérnek. Az Egyéves Magyar Állampapír fixen kínál hét százalékot, a Kincstári Takarékjegy egyéves lekötés esetén hét, kétéves lekötés esetén 7,5 százalékos hozamot eredményezhet, a Babakötvénnyel pedig 8,1 százalékos kamatot is el lehet érni.

A kiemelt kép illusztráció.

 

 

Ajánljuk még