logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Változnak a napelemek telepítésére vonatkozó szabályok, felgyorsulnak a beruházások

| Szerző: hirado.hu
A nagy igények és a hálózat rendkívüli túlterheltsége miatt a kormány úgy döntött, hogy változtat a napelemek telepítésre vonatkozó szabályain. Ezentúl nem lesz kötelező az energia betáplálása a hálózatba, mivel a jelenlegi rendszer már nem tudja ezt felvenni – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. A változással egyszerűsödik a napelemek engedélyeztetése, ugyanakkor a megtérülési idő nő. A tervek szerint uniós forrásból új hálózat épülhet, ami több megújuló energiát képes majd befogadni – számolt be az M1 Híradója.

Magyarországon júliusban nőtt meg ugrásszerűen az igény a háztartási méretű napelemes rendszerek iránt, a telepítő cégek megrendelései megtöbbszöröződtek. A legtöbben az idei átadásra már nem is vállalnak megbízást.

„A nagy igények és hálózat rendkívüli túlterheltsége miatt döntött úgy a kormány, hogy változtat a telepítés szabályain. Mivel a villamosenergia-rendszer már nem tudja befogadni a megtermelt energiát, a betáplálási kötelezettséget felfüggeszi, ezzel az eljárás is egyszerűsödik” – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Mostanáig a rendszer úgy működött, hogy a fogyasztók betáplálták a hálózatba az energiát, amelyet a szolgáltató átvett, a háztartások pedig egy későbbi időpontban is felhasználhatták a korábbi termelést, gyakorlatilag egy végtelen kapacitású ingyenes akkumulátornak használva a hálózatot. Ez a módszer változik meg mostantól.

„A még elő nem jegyzett igények kapcsán fogunk változtatni, mivel a hálózat ekkora mennyiségű napelemek által termelt energiát már nem tud befogadni, ezért a betáplálást felfüggesztjük”

fogalmazott Gulyás Gergely.

Kapcsolódó tartalom

A változás csak azokat érinti, akik még nem nyújtották be igényüket, vagyis csak ezután terveznek napelemet telepíteni. Gulyás Gergely elmondta, hogy a módosítást követően már csak saját háztartásban használhatják fel a megtermelt energiát, cserébe

kevesebb engedély és bürokrácia mellett lesz lehetőségük napelem telepítésére.

Ez vonatkozik a háztartásokra és vonatkozik azokra a vállalkozásokra is, amelyek saját felhasználásra, saját célra állítanak elő villamos energiát. A változás az esetükben is felgyorsítja a napelemes vállalati beruházásokat, mert sem kell várniuk az enegedélyre.

Ugyanakkor tény, hogy a háztartásoknál lassul a megtérülés, hiszen az energiafelhasználás időpontját az energia megtermeléséhez kell időzíteni. Ha valaki nem így tesz, akkor akkumulátort kell hogy vegyen, és ez egy drágább beruházást is jelent.

Kapcsolódó tartalom

„A módosítás az erőművekre nem vonatkozik” – tette hozzá a miniszter, majd elmondta, hogy a következő egy hónapban lezárulnak a tárgyalások az Európai Unióval, ha pedig a hálózatfejlesztés megvalósul, újra lehetőség lesz a betáplálásra.

Kiemelt kép: hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Ajánljuk még