logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Soltész: Nehéz időkben is szükséges az egyházak közösségépítő munkája

A szűk esztendőkben kiemelten fontos az egyházak közösségépítő és -erősítő munkája – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Szolnokon, a megújult evangélikus templom és a mellette kialakított közösségi épület átadásán.

Soltész Miklós fontosnak nevezte, hogy azok az egyházakat érintő fejlesztések, amelyek Szolnokon és országszerte az elmúlt években elkészültek, a következő időszakban megteljenek tartalommal.

„Szükség van erre, hogy a nehézségeket a közösség, az összefogás erejével képesek legyünk a javunkra fordítani”

– tette hozzá.

Egyúttal arra kérte a felekezeteket: merjék megszólítani a nehéz élethelyzetben lévőket, valamint „a fogyasztói társadalom évtizedeiben nevelkedett” fiatalokat, megmutatva nekik, hogy az emberi kapcsolatokban, a közösségekben szűkebb anyagi lehetőségek között is lehet értéket találni és teremteni.

Az államtitkár Szolnok hitéletét példaértékűnek nevezve rámutatott arra: szinte egyedülálló a Tisza-parti megyeszékhelyen jelen lévő felekezetek együttműködése és munkálkodása a városért, az ott élő emberekért.

Emlékeztetett:

A kormány támogatásával templomok, imaházak, óvodák, iskolák és közösségi terek épültek, illetve szépültek meg egyházi keretek között.

Emellett a cigánypasztoráció terén is sokat tettek Szolnokon – jelezte.

Mindez egy „kegyelmi időszakban” valósult meg, amelyet most nehezebb periódus követ – mondta Soltész Miklós, aki úgy fogalmazott: nincs olyan, aki meg tudná jósolni, hogy a „szűk esztendők” meddig tartanak majd, de a hitből ez idő alatt is meríthetünk, gazdagodhatunk.

Kállai Mária (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: elkötelezettség és küldetéstudat jellemezte a beruházás időszakát, amely nem volt zökkenőmentes. Ám éppen a nehézségek adnak még nagyobb értéket a megújult 90 éves templomnak és az evangélikusok új közösségi terének, az Adapterháznak.

Tájékoztatása szerint a teljes fejlesztés 330 millió forintba került, ahhoz a kormány 180 millió forinttal járult hozzá. Kitért arra is, hogy ezzel párhuzamosan a térséghez tartozó kistelepüléseken mintegy 210 millió forint értékben újultak meg közösségi terek és egyházi temetők.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere köszöntőjében a helyi evangélikus közösség munkáját méltatva azt mondta: a megyeszékhely megújuló hitélete és ezen belül az ott működő ökumenikus lelkészkör „maga a csoda abban a városban, mely sokáig kis Moszkvaként élt a köztudatban”.

Az ebben az összefogásban rejlő erőt tükrözi, hogy Szolnok összes temploma megújult. Ebben a világban éppen ez, a közös gondolkodás és cselekvés jelenti az egyik megoldási lehetőséget

– fogalmazott.

Megjegyezte: észszerűbben, előrelátóbban kell élnünk, ám a kultúránkat és a hagyományainkat a nehézségek ellenére sem hagyhatjuk veszni, hiszen azokért hosszú időn át egy nemzet dolgozott.

Kapcsolódó hírek

Honvédelmi sportközpontot adtak át Szarvason
A honvédelmi sportközpontok feladata a képességfejlesztés, a közösségépítés és a testedzés lehetőségének megadása, utóbbi a jellemformálás eszköze is – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az ország ötödik ilyen létesítményének átadásán kedden a Békés megyei Szarvason.
Belföld

Ajánljuk még