logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közlekedési államtitkár: A vasút a társadalmat összetartó alapstruktúra

A vasút a társadalmat összetartó alapstruktúra is, amelyre nem szabad egyszerű megtérülési üzleti logikával tekinteni – jelentette ki Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára kedden Egerben, az V. Magyar Közlekedési Konferencián.

A közlekedésért felelős államtitkár a háromnapos tanácskozás keddi nyitónapján tartott előadásában arról beszélt, hogy teljes szemléletváltásra van szükség. A vasútcentrikusságot középpontba állító stratégiai irányváltás okai között az államtitkár a környezetvédelmi elvárásokat, a minimáli olajfüggőség szerepét, a vasútnak a jövőbe mutató és szerethető voltát, gazdaságélénkítő hatását, a várostérségek fejlesztésében, illetve a védelmi ipari struktúrában játszott szerepét sorolta.

Az államtitkár óriási kihívásnak nevezte az energiaárak robbanását.

Adatai szerint a vasúti szolgáltatásban a 36 forint/kilowattóra helyett belépő 288 forint azt jelenti, hogy az eddigi 1,7 milliárd forintos havi energiaköltség 9,8 milliárd lett. „Ezt az alapvető szolgáltatást azonban a magyar állam eddig is fenntartotta és minden körülmények között fenntartja a jövőben is” – jelentette ki.

Az olcsó áram miatt eddig nem is mérték, hogy mennyit fogyaszt egy gép, nem volt szempont az energiahatékony vezetés. Most azonban az energia másként jelenik meg, megtérülők lettek például az új gyártású mozdonyok, pusztán az árammegtakarításuk okán

– fejtette ki Vitézy Dávid.

Az államtitkár szerint irányváltás jön: míg az elmúlt 12 évben autópályákra, közútra 2000 milliárd, vasútra pedig 1500 milliárd forintot költött az állam, ez a számadat a következő 12 évben megfordul.

Ebben szerepet játszik az is, hogy az EU lényegében kivonul a közútfejlesztés finanszírozásából.

Kiemelte, hogy a kamionforgalom vasútra terelése elemi érdeke Magyarországnak. Fejleszteni szükséges a vasúti árufuvarozást, képessé kell tenni a vasutat a nemzetközi tranzit kiszolgálására és arra, hogy segítse a nagy befektetői letelepedéseket.

A teherszállításhoz hasonlóan a személyszállítás területén is további minőségi változásokat kell elérni – mondta az államtitkár, hozzátéve: ezt a szolgáltatást nem csak fenntartani, folyamatosan fejleszteni is kell.

Fónagy János, a konferenciát rendező Közlekedéstudományi Egyesület elnöke kijelentette: a mostani válságos helyzetben a közlekedésnek is ki kell vennie a részét a talpon maradásból.

„A közlekedési alapstruktúra fenntartása a kormány cselekvőképességét is bizonyítja”

– jelentette ki.

Ignácz Balázs, Heves megye főispánja köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek közlekedési infrastruktúra fejlesztései Heves megyét sem kerülték el. Megépült az M25 autóút, a Magyar falu programban sok alsóbbrendű és több helyi út újult meg.

 

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Hatalmas megújulás előtt a magyar vasút
A személy- és az áruszállításban is nagyobb szerepet szán a kormány a vasútnak, ezért tovább folytatódnak a fejlesztések. A szaktárca tervei között szerepel az új vasúti kocsik gyártásán túl egy német mintára épülő, az utazók igényeit még inkább kiszolgáló ütemes menetrend továbbfejlesztése. Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár szerint az innovációt az igényekhez kell igazítani, hogy bárhonnan bárhová eljuthassunk vonattal úgy, akár egy taxival.
Belföld
Vitézy: A vasúti hálózat-hozzáférési díj felárának eltörlését tervezik
A megemelkedett energiaköltségek miatt jelentősen veszített a versenyképességéből a környezeti szempontból leginkább fenntartható szállítási mód, a vasúti áruszállítás, ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium javaslata alapján körülbelül 40 százalékkal csökkenhet a vasúttársaságok pályahasználati díja a hálózat-hozzáférési díj (HHD) felárának tervezett eltörlésével – írta Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára legfrissebb Facebook-bejegyzésében szerdán.
Belföld

Ajánljuk még