Aktuális

A rendőrség nyomozást indított: az állatkertben különös dolgok történtek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

TIM: A sokasodó kihívások ellenére rekordszinten teljesít az ipar

A háború és a nemzetközi energiaválság okozta nehézségek dacára augusztusban is jelentős mértékű növekedést produkált a hazai ipar – kommentálta a legfrissebb adatokat csütörtöki közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a bővülés éves összevetésben 14,4, naptárhatástól megtisztítva 9,3 százalékos. A szektor már tavaly felülmúlta a járványhelyzet előtti csúcsát, idén nyár végén az alágak többségében javította mutatóit az egy évvel korábbiakhoz képest.

A bizonytalan kilátások miatt a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti a munkahelyek megtartását az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásoknál – írták.

2022 első nyolc hónapjában a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,1 százalékkal javult a hazai ipari teljesítmény.

Éves összevetésben 2021 novembere, havi alapon idén május óta folyamatosan, többnyire az uniós átlag feletti mértékben bővül az ágazat.

Kapcsolódó tartalom

Az ipari termelés tavaly elérte a koronavírus előtti szintjét, megdöntve korábbi rekordját. 2021 januárjához viszonyítva idén augusztusra 7,7 százalékkal teljesített jobban a szektor.

Az ellátási láncok megszakadása, az alkatrészhiány miatt átmenetileg gyengébb mutatókat produkáló járműipar több hónapja ismét növekedést mutat

– állapította meg a TIM.

Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a közleményben elmondta: „Nehéz időszak következik, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság komoly próbatétel elé állítják az európai cégeket. A káros hatásoknak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások talpon maradását célzott programmal segítjük. A kormány kész átvállalni energiaköltségeik negyedik negyedéves növekményének felét, az áram és gáz mellett a távhő esetében is, továbbá vissza nem térítendő támogatást kínál az energiahatékonysági beruházásaikhoz felvett hitel önrészének kiegészítésére. A munkahelyek megőrzésén túl így a lehetőség a rezsiterhek tartós mérséklését, a hazai ellátásbiztonság javítását is szolgálja.

A program részletei a www.energiatamogatas2022.hu oldalon olvashatók.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ajánljuk még