Aktuális

Brendan Fraser megkaphatja az első Oscarját – ők az idei Oscar-díj jelöltjei

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

MNB: A monetáris szigorítás a likviditás szűkítésével folytatódik

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megtartotta első hosszú futamidejű betéti tenderét, amelyen 2093 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat; ezzel az MNB megkezdte a likviditás érdemi szűkítését, folytatva a monetáris szigorítást – közölte a jegybank szerdán.

Az október 5-i változó kamatozású, 2 hónapos betéti tenderen 14 bank adott be ajánlatot, 2146 milliárd forint értékben, amelyből az MNB 2093 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat.

A 2 hónapos futamidejű ügylet induló értéknapja október 6., míg a lejárati értéknap 2022. december 1. Az elfogadott ajánlatok súlyozott átlagos felára — az egyhetes betéti ráta (13 százalék) fölött — 1,14 százalék volt.

Az MNB azt írta, a betéti tender a likviditás szűkítését célzó intézkedéscsomag egyik eleme. Ennek része a kötelező tartalékrendszer átalakítása. A tartalékkötelezettség 400 milliárd forintról 2700 milliárd forint közelébe emelkedik. A likviditás szűkítése a csütörtöktől elérhető, új rendszeres jegybanki diszkontkötvény aukcióval egészül ki.

A Magyar Nemzeti Bank első hosszú futamidejű betéti tenderén előzetes várakozásánál nagyobb mértékű ajánlattal szembesült. A banki jelzésekre reagálva az MNB jövő szerdán is tart likviditáslekötő betéti tendert. Mindez azt eredményezi, hogy a korábban vártnál gyorsabb ütemben valósulhat meg a bankrendszeri likviditás szűkülése – áll a közleményben.

Kiemelt kép: Youtube

Ajánljuk még