logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiajogász: Hazánk a lakosság biztonságára helyezi a hangsúlyt

| Szerző: hirado.hu
Újabb kedvezmények lépnek életbe a rezsicsökkentéshez. A módosítás értelmében azoknak a többlakásos ingatlanoknak is jár a többszörös kedvezményes áru gázmennyiség, amelyeknek egy mérőórájuk van, és nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak. Ha valaki a CSOK-ot tetőtér beépítésre vette igénybe, ugyanúgy igénybe veheti a kedvezményt.

 

 

Újabb kedvezmények lépnek életbe a rezsicsökkentéshez. A módosítás értelmében azoknak a többlakásos ingatlanoknak is jár a többszörös kedvezményes áru gázmennyiség, amelyeknek egy mérőórájuk van, és nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak. A CSOK-kal tetőteret beépítő családok is segítséget kapnak. A részletekről Tóth Máté energiajogász osztott meg információkat.

A szakértő szerint, minden nemzetállamnak feladata most biztosítani az energiaellátás állandóságát és annak árszínvonalát, miközben meg kell küzdeni Brüsszellel is.

„Szemlátomást az Unió most próbál hatásköröket elvenni ebben a helyzetben. Elviekben pont ma fogják bejelenteni a Közös Vészhelyzeti Eszköz nevű újabb remek, bizottsági ötletet. Magyarország ehhez képest a saját ellátását igyekszik az ilyen nehezített körülmények között is biztosítani és nemcsak az a fontos, hogy termel-e Paks illetve a Mátrai Erőmű vagy hogyan állnak a gáztárolók. Az is fontos, hogy a lakossághoz hogy jut el, milyen áron”

– hangsúlyozta Tóth Máté. A szakértő a riporter kérdésére elmondta, hogy  hazánk a többi országgal ellentétben a lakosság biztonságára helyezi a hangsúlyt, és ezzel kapcsolatban jött ki az új jogszabálycsomag. A csomagnak van egy külső oldala: az országból kivitelre kerülő esetleges fűtésre alkalmas, stratégiai nyersanyagok korlátozásával kapcsolatos rendelkezés, és vannak belső intézkedések, amelyek a lakosság és a vállalkozások megsegítésére szolgálnak. A többgenerációs családi házaknál lehet olyan fogyasztási görbe, amit nem mindig fed le a rezsicsökkentett mennyiség, itt ezért az új szabályozás korrekciót jelent meg ezekre az épületekre vonatkozóan.

Az olyan családi fogyasztói közösségek – ezt az új kifejezést vezeti be a jogszabály – kérvényezhetik a kedvezményeket, akik olyan épületben laknak, ahol  legfeljebb négy  lakásrendeltetési helyiség található az ingatlanon belül és nem minősül társasháznak vagy lakásszövetkezetnek. A területileg illetékes jegyzőnél lehet kérni a lakás tanúsítására szolgáló hatósági bizonyítványokat.

A hatósági bizonyítványt nyolc napon belül kell kiadnia a jegyzőnek. A dokumentumokat akár elektronikus úton is továbbítani lehet a szolgáltatók felé és a jogszabály szerint a következő hó elsejétől már lakásrendeltetési helyiségenként az 1729 kedvezményes köbméter járni fog.

Tóth Máté hozzátette, hogy

„Ha valaki nem fér bele ebbe a kedvezménybe, akkor egy út van, a társasházzá alakulás, abban a tekintetben, hogy ne egy felhasználási helynek minősüljön. ”

Ha valaki a CSOK-ot tetőtér beépítésre vette igénybe, ugyanúgy igénybe veheti a kedvezményt.

 

Ajánljuk még