logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiaválság Európában: elismerte a kancellár, hogy nehéz időszak elé néz Németország

| Szerző: hirado.hu
A magyar rezsicsökkentéshez hasonló intézkedéssel igyekszik a német kormány enyhíteni az országot sújtó energiaválságot. A háztartások és a kisebb vállalkozások egy meghatározott mennyiségig kedvezményes áron kapják a villamos energiát. Közben a gáz világpiaci ára tovább emelkedett. Az Északi Áramlaton továbbra sem érkezik gáz. Magyarország gázellátása azonban biztosított, itt télen is tudnak majd fűteni az emberek – hangzott el az M1 Híradójában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a munkálatok tervezett befejezésének napján jelentette be, hogy az Európai Unió ársapkát vetne ki az orosz gázra. A javaslatról a héten tárgyalnak az unió energiaügyi miniszterei.

Nem sokkal ezután a Gazprom közölte: nem indítja újra a szállítást az Északi Áramlaton, mert a karbantartási művelet során olajszivárgást fedeztek fel a vezeték utolsó turbinájában. Bár a gépet gyártó német Siemens szerint emiatt nem kellett volna leállítani a szállítást, Moszkva szerint az uniós szankciók miatt nem tudják rendesen szervizelni a gázvezeték turbináit. Az újabb fennakadás hírére az európai piacokon ismét drágulni kezdett a gáz ára.

A német kormány belföldön csillagászati összeggel igyekszik enyhíteni az országot sújtó energiaválságot.

A kabinet a hétvégén egy 65 milliárd eurós (több mint 26 000 milliárd forint) csomagot állított össze.

Hazánk nehéz időszak előtt áll – mondta Olaf Scholz német kancellár az intézkedések bejelentésekor. A szövetségi kormány a szociális juttatások megemelése, valamint az egyszeri támogatások mellett bevezet egy úgynevezett áramféket is. Ennek értelmében – a magyar rezsicsökkentéshez hasonlóan – a háztartások és a kis-, illetve közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig, az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják a villamos energiát. A forrást ehhez – szintén a magyar extraprofit-különadóhoz hasonlóan – úgy biztosítják, hogy elvonják a piaci szereplők váratlanul magas nyereségének egy részét.

A kancellár a jelenlegi adatok alapján arra számít, hogy Németország átvészeli az előtte álló telet.

Magyarország energiaellátása biztosított – hangsúlyozta Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1-en arról beszélt, hogy erre biztosíték a hosszú távú szerződéseken felül érkező napi maximum 5,8 millió köbméter gáz, amely ebben a hónapban és októberben is Magyarországra jut a déli áramlaton át.

A magyar emberek tudnak fűteni, és amikor hideg lesz, akkor is, ez biztosítva lesz, és a magyar ipar és gazdaság pedig működni tud és tud majd a jövőben is” – mondta Menczer Tamás.

Mint fogalmazott: az EU azért döntött úgy, hogy büntetőintézkedéssel sújtja Oroszországot, hogy véget érjen a háború. A harcok azonban folytatódnak – tette hozzá Menczer Tamás, kiemelve: az oroszok az egekbe szökő gázárak miatt rekordnyereségre tesznek szert, miközben Európa energiaválsággal küzd, ami alól Magyarország azonban kivétel.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még