logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiaválság: már olyan jóléti államokban is gondot okoznak az embereknek az egekbe szökő árak, mint Dánia és Hollandia

| Szerző: hirado.hu
Egyre nagyobb a baj Hollandiában a növekvő energiaárak miatt. A kormány támogatási csomag bevezetését tervezi a családoknak, de tőlük és a munkáltatóktól is elvárják, hogy kivegyék a részüket a válság kezeléséből. Dániában is takarékoskodásra szólították fel az embereket. Az egyik áramszolgáltatónál például felfüggesztették a fixáras szerződéseket, mert nem tudják tartani az előre meghatározott díjakat – közölte az M1 Híradó.

Nagy problémával állunk szemben Hollandiában. Minden harmadik család megélhetési nehézségekkel küzd – így nyilatkozott a múlt héten a szociális ügyekért és foglalkoztatásért felelős miniszter,Karien van Gennip. Szerinte a kormánynak ki kell dolgoznia egy támogatási csomagot a növekvő energiaárak miatt. Hollandiában az infláció már júliusban meghaladta 10 százalékot.

„A gáz ára, a lakások bérleti díja, minden egyre drágább lesz, de a fizetések nem nőnek” – panaszolta egy férfi.

A hágai vezetés is részben a munkáltatóktól várja a megoldást, mert látnak lehetőséget a bérek emelésére. A miniszterelnök, Mark Rutte szerint azonban az állampolgároknak is ki kell venniük a részüket a válságkezelésből. A kormányfő olyan intézkedéseket ígért, amelyekkel a hollandok a lehető legkevesebb energiát használják fel. Hozzátette, hogy telente akár a következő tíz évben is nehézségekkel szembesülhetnek.

Hollandiában már most csaknem egymillió ember él a szegénységi küszöb alatt, az év végéig pedig ez a szám további 200 ezerrel nőhet. A gazdasági szakemberek úgy számolnak, hogy a háztartások vásárlóereje jelentősen csökken, ami visszaveti a fogyasztást.

Arjan Vliegenthart elemző szerint „azt látjuk, hogy az emberek már a legszükségesebb kiadásaikat is csökkentik. Lemondják például a szabadságokat. Az egészséges ételeket kevésbé egészségesek váltják fel, amelyek sajnos olcsóbbak. Sőt olyanok is vannak akik már egyáltalán nem esznek meleg ételt”.

A dánokat is visszafogja a drágulás. Egy organikus zöldségek és gyümölcsök értékesítésével foglalkozó cég vezetője szerint az elmúlt hónapokban volt, amikor ki kellett dobniuk egyes termékeket, mert senki nem vette meg. Jens Nannerup vezérigazgatója elmondta: „Megszoktuk, hogy előre tervezhetünk, mert előre tudtuk jelezni a vásárlói szokásokat. Ez az év azonban nagy meglepetéseket tartogat számunkra” – mondta.

Míg a fogyasztók egyre inkább az olcsóbb termékeket választják, addig a vállalatok költségei egyre nőnek a magasabb energiaárak miatt. Az egyik áramszolgáltató augusztustól megszüntette a fix áras szerződéseket, vagyis azoknak a fogyasztóknak is emelik a díjakat, akikkel egy konkrét összegben állapodtak meg.

Dániában nemcsak a villany, de a gáz ára is megduplázódott egy év alatt.

A kormány takarékoskodásra szólította fel az embereket az energiaválság miatt. Például arra, hogy zuhanyozzanak rövidebb ideig, a ruhát ne szárítógépben szárítsák, és ha tehetik, energiatakarékosabbra cseréljék le régi háztartási eszközeiket.

A kiemelt kép ikkusztráció.

Ajánljuk még