logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Továbbra is lendületben a magyar gazdaság: az elemzőket is meglepte a 6,5 százalékos magyar GDP-növekedés

| Szerző: hirado.hu
Újra nagyot nőt a magyar gazdaság a KSH második negyedévről közölt adatai szerint: a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az új adatok alapján éves szinten is egyértelműen növekedésre számíthatunk. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az adatok azt mutatják, hogy az elhúzódó háború ellenére is még mindig lendületben van a a magyar gazdaság.
„Jó hír érkezett! 6,5%-kal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben! Az első negyedéves 8,2%-os növekedés után még mindig lendületben a gazdaság az elhúzódó háború ellenére is” – közölte Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Mint, ahogy arról a hirado.hu is beszámolt a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az első fél évben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők alacsonyabb, 6,1 százalékos éves, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,4 százalékos GDP-növekedést vártak.

A növekedéshez  leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. Az iparon belül különösen az élelmiszeripar és a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte a növekedést – tette hozzá a KSH.

Kapcsolódó tartalom

A Világgazdaság üzleti hírportál a frissen publikált adatokról írt gyorselemzésében azzal számol, hogy ha lassul is a magyar gazdaság a következő negyedévekben, az 5 százalék körüli növekedés éves szinten összejöhet.

Hazánk nagy lendületet vett az év elején, az első negyedévben ugyanis 8,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még