logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európai szinten is kiemelkedő a magyar GDP-növekedés – a hazai gazdaság növekedése az uniós átlag dupája lehet

| Szerző: hirado.hu
6,5%-kal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben, ez az Európai Unió egyik legmagasabb értéke. Eközben az Eurostat legfrissebb jelentése szerint hiába mutattak némi javulást az euróövezet második negyedéves gazdasági mutatói, a küszöbön álló recesszió már jól kiolvasható. Európa két legnagyobb gazdasága megtorpant, és számos ország mutatott visszaesést. Magyarország helyzete pozitív kivételnek számít: a magyar gazdaság éves növekedése csaknem a duplája lehet az uniós átlagnak.

 

A második negyedévben a várnál jobban alakult az euróövezeti gazdasági növekedés, számolt be az előzetes adatok alapján az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. 

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 0,7 százalékkal bővült a 2022 júniusáig tartó három hónapban, az első negyedévi 0,5 százalékos növekedést követően.

Mindez az elmúlt három negyedév legerősebb teljesítménye az euróövezetben, elsősorban a koronavírus-járvány miatti korlátozások lazításának, valamint a nyári turisztikai szezonnak köszönhetően.

Kapcsolódó tartalom

Mindezek ellenére azonban egyes országok második negyedéves eredményeiből már kiolvasható a küszöbön álló recesszió: Németország gazdasága csak 1,4 százalékkal bővülve még mindig nem éri el a koronavírus-járvány előtti szintet, míg Nagy-Britannia 0,1 százalékos visszaesést produkált.

Európa két legnagyobb gazdaságának megtorpanása mellett több ország is csökkenést szenvedett el, köztük Portugália (-0,2 százalék), Litvánia (-0,4 százalék) és Lettország (-1,4 százalék).

Ezzel szemben Magyarország második negyedéves teljesítménye – az előző, 8,2 százalékos növekedés után – 6,5 százalékkal bővül – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Kiemelte, a magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére is képes volt növelni teljesítményét, mindezek mellett pedig az Európai Uniós rangsorban is az élmezőnyhöz tartozik.

Az Eurostat adataiból kiderült, hogy ezzel az eredménnyel hazánk többek között Franciaországot és Olaszországot is megelőzte.

2022 első fél évében a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Jelenleg a hazai GDP mintegy 7,2 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet.

Kapcsolódó tartalom

Varga Mihály elmondta: a gazdaság kedvező számainak alakulásához az aszály sújtotta mezőgazdaság kivételével valamennyi szektor tevékenyen járult hozzá. Jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció.

Gazdasági elemzők szerint az ország éves növekedése ilyen erős két negyedév után szinte kizárható, hogy 5 százalék alá essen. A Magyarország számára jósolt ötszázalékos növekedés jóval fölötte van az Európai Uniónak becsült 2,7 százalékhoz képest.

Kapcsolódó tartalom

Címlapfotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke, Frans Timmermans, az EB alelnöke és Kadri Simson energiaügyért felelős biztos (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ajánljuk még