logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Míg Magyarországra és Szlovákiába már újra érkezik az olaj, addig Csehországba még mindig nem

| Szerző: hirado.hu
A Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken – számolt be az M1 Híradó. A minisztérium továbbá hozzátette, hogy a szállítás csütörtökre virradó éjszaka indult újra, így azóta folyamatosan érkezik kőolaj hazánkba.

A minisztérium közlése szerint a szállítások újraindításához az kellett, hogy a Mol átvállalja az oroszok által fizetendő tranzitdíjat és azt kifizesse az ukránoknak. Hozzátették: a hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen hazánk több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik.

Oroszország kedden közölte, hogy az ukránok leállították a kőolajszállítást a Barátság vezeték déli ágán Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába.

A Transznyefty orosz szállítócég szerint az ukránok arra hivatkoztak, hogy nem kapták meg a tranzitdíjat.

A csővezeték Oroszországban a Szamara régióból indul, majd kettéágazik. Az egyik ág Fehéroroszországon, a másik Ukrajnán keresztül halad tovább Európában. Utóbbin, vagyis a vezeték Magyarország, Szlovákia és Csehország felé tartó déli ágán az oroszoknak tranzitdíjat kell fizetniük Ukrajnának az útvonal használatáért. Ezt azonban Oroszország a banki szektort érintő brüsszeli szankciók miatt nem tudta teljesíteni, Ukrajna pedig Oroszország próbálkozása ellenére nem fogadta el más formában a pénzt és leállította a kőolajszállítást.

Kapcsolódó tartalom

A leállás komolyan érintette a magyar olajvállalatot, a Mol által vásárolt olajnak csaknem 70 százaléka Oroszországból érkezik. Ukrajna felől naponta 250 ezer hordó orosz olaj érkezett a Barátság II. kőolajvezetéken, de a szállítás már múlt csütörtökön leállt.

Amíg Magyarországra és Szlovákiába már újra érkezik olaj a Barátság vezetéken, addig Csehországba még mindig nem.

Egyelőre nem tudni, hogy mi az oka a szállítás további szüneteltetésének, de a cseh ipari miniszter szerint az országnak több napra elegendő tartaléka van, így az olajfinomítók működését nem érinti a szállítások megszakítása.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még