logo

Műsorújság

Rendkívüli

A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az uniós szigorítások az egekbe emelik a citrom és a narancs árát

| Szerző: hirado.hu
Drasztikusan csökkenhet a citrusfélék európai kínálata, az árak pedig az egekbe szökhetnek az Európai Unió közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozása miatt. Európa kikötőiben így mintegy 40 millió euró értékű, kiváló minőségű narancs, citrom, grapefruit és más citrusféle vár megsemmisítésre – számolt be a Világgazdaság.

A Világgazdaság szerint jelentősen visszaeshet az Európai Unióba (EU) érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt. Az új előírás a dél-afrikai import elé gördít akadályt, ahonnan az egyik legnagyobb mennyiségben érkezik gyümölcs a kontinensre.

A lap kiemelte, az uniós szigor mindenképp áremelkedéshez vezet, mivel az európai fogyasztóknak akkor is többet kell fizetniük a narancsért vagy a citromért, ha jelentősen csökken a behozatal, így beszűkül a kínálat. Azonban drágulás várható abban az esetben is, ha a dél-afrikai beszállítók eleget tesznek a szigorúbb uniós előírásoknak.

A narancslepkétől a spanyol érdekekig

A portál továbbá arra is rávilágított, hogy az Európai Unió szakhatósága a lehető legrosszabbkor szigorított a citrusfélék növényegészségügyi szabályain. Az új előírás szerint ugyanis az EU-ban csak az úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Ennek oka a hivatalos indoklás szerint, hogy a szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el Európában az úgynevezett narancslepkét vagy ismertebb nevén hamis molylepkét.

Az új iránymutatás közzététele és hatálybalépése között eltelt alig három hét nem bizonyult elegendőnek, hogy az EU második legnagyobb citrusimportját adó dél-afrikai termesztők eleget tudjanak tenni az uniós szigornak, alkalmazva a meglehetősen költséges növényvédelmi eljárást, amelynek hatékonysága is vitatott

– mutatott rá a Világgazdaság.

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (Citrus Growers Association – CGA) közleményében ráadásul azt állítja, a spanyol déligyümölcs-termesztők lobbija miatt időzítette az EU az új szabályozást a déli féltekén most zajló narancsszezonra.

A dél-afrikai termelők diszkriminatívnak tartják a növényegészségügyi szigort, és arra figyelmeztetnek, több millió doboz déligyümölcsöt semmisíthetnek meg politikai döntés híján az európai hatóságok a minden eddiginél jobban fenyegető globális élelmiszerválság ellenére.

A gyümölcstermesztők a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordultak

A lap a citrustermesztők szövetségének álláspontját is ismertette, mely szerint az EU szabályozása sérti a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabályokat, ezért – az unióval folytatott egyeztetések kudarcát követően – a szövetség a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordult.

Álláspontjuk szerint a nemzetközi egyezmények értelmében nem hozhatók olyan egészségügyi vagy műszaki korlátozások, amelyek akadályozzák a kereskedelmet anélkül, hogy tudományosan megalapozottak lennének. A termelői szervezet szerint az EU 140 ezer gazda megélhetését tette kockára.

Több millió karton gyümölcs rekedt a kikötőkben, melyekre megsemmisítés várhat

Az új EU-s szabályozás bevezetésének időzítése miatt a szövetség becslése szerint mintegy 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben, melynek értéke 38,4 millió euró, ami csaknem 14,6 milliárd forintnak megfelelő összeg.

A CGA szerint ezek a kiváló minőségű gyümölcsszállítmányok már aligha kerülnek a fogyasztók asztalára, a konténerekből kikerülve a megsemmisítés vár rájuk – tette hozzá a Villággazdaság.

Ajánljuk még