logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kormányzati intézkedések nélkül sokkal durvább lenne az infláció

| Szerző: hirado.hu
Itthon átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg júliusban a fogyasztói árak az egy évvel korábbit. A friss adatot a Központi Statisztikai Hivatal tette közzé. Leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak. Szakértők szerint akár a 20 százalékot is elérhetné az infláció, ha a kormány nem tartaná fent a rezsicsökkentést és az árstopokat – hangzott el a M1 Hiradóban.

A margarin, a kenyér, a sajt, a száraztészta, a tejtermékek, a baromfihús, a péksütemények és a tojás drágult a legnagyobb mértékben. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27 százalékkal emelkedett. Ezt követi a tartós fogyasztási cikkek ára, amiért 14 százalékkal kellett többet fizetni. Míg a szolgáltatások díja 6,8 százalékkal nőtt.

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott:

mivel háborús inflációról van szó, ezt csak Magyarországon megfékezni nem lehet, és egészen addig, amíg az Európai Unió ezt a háborús helyzetet finanszírozza, addig az infláció is nőni fog.

Az elemzők szerint 5-6 százalékkal csökkentik az inflációt az árstop-intézkedések, azaz ha a benzint érintő ársapka, az alapvető élelmiszerre vonatkozó árstop és a rezsicsökkentés nem lenne, akkor ennél magasabb lenne Magyarországon az infláció. A magyar magánszemélyek számára 480 forinton rögzített üzemanyag-árak, és az augusztus elsejével módosult rezsicsökkentés is védi az átlagos fogyasztókat és a családokat.

A villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméteréért 102, az áramért kilowattóránként 36 forintot kell fizetni, ami sokkal alacsonyabb a piaci árnál, és az átlagos fogyasztáson felüli mértékre kiszabott tarifa is kedvezőbb, mint a szabadpiaci ár.

A családok így évente több mint 2 millió forintot spórolhatnak a rezsiszámlákon.

A megtakarítás mértékét egyszerű lesz követni, a gáz- és a villanyszámlán ugyanis a fizetendő összeg mellett rajta lesz a rezsicsökkentésnek köszönhető kedvezmény és a teljes piaci ár is.

Ajánljuk még