logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hannoverben elzárták a melegvizet, Berlinben lekapcsolták a közvilágítást

| Szerző: hirado.hu
A németek végrehajtják az extrém spórolós terveiket, hogy energiát takarítsanak meg. Nem csak a vidéki városokban, mint például Hannoverben és Augsburgban, de a fővárosban, Berlinben is sorra zárják el a középületekben lévő meleg-vizes csapokat. Az uszodákban, sportcsarnokokban és edzőtermekben is csak hideg vízzel lehet majd megmosakodni. A szökőkutakat pedig leállítják.

Kapcsolódó tartalom

A németek gőzerővel rákapcsoltak az energiatakarékosságra. Néhány hete még sokan kételkedtek benne, hogy tényleg megtörténhet, amiről a német vezetők beszéltek. Pedig már akkor elmondták, hogy kevesebb fürdésben, hideg-vizes kézmosásban és okos zuhanyfejekben látják a megoldást. Most el is kezdődtek az első drasztikusabb lépések.

(MTI/EPA/Filip Singer)

Ismert: Németország régóta az orosz gázra támaszkodik az energiaszükségletének fedezése érdekében. Állítják, Oroszoszország az ukrajnai háború miatti EU-s szankciók megtorlásaként kevesebb gázt pumpál a Nyugatra tartó vezetékekbe. Oroszország tagadja a vádakat. Az viszont tény, hogy az orosz gázszállítás jelenleg Németország szükségleteinek mintegy negyedét teszi ki, a háború előtt azonban ez több mint a fele volt. Megírtuk: tegnap Németország megerősítette, hogy az ügyfelekre tervezett gázpótdíj jóval magasabb lesz a korábban vártnál. A hivatalos indoklásban arra hivatkoznak: mindezt azért teszik, hogy a következő hónapok során az energiavállalatok ne menjenek csődbe. „Még nem tudjuk megmondani, mennyibe kerülhet a gáz novemberben, de a keserű hír az, hogy háztartásonként legalább néhány száz euró lesz” – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter.

Kapcsolódó tartalom

A Németországban bevezetett korlátozások elsőnek Hannoverben éreztetik a hatásukat: a középületekben elzárták a meleg vizet. Az uszodákban, sportcsarnokokban és edzőtermekben is csak hideg vízzel lehet majd megmosakodni. A szökőkutakat leállítják – adta hírül a BBC.

Belit Onay, a város polgármester elmondta: a céljuk, hogy 15 százalékkal csökkentsék az energiafogyasztást. A középületeket április és szeptember vége között nem fogják fűteni, és még télen is csak 20 fokig melegítik majd a helyiségeket. Tiltják a ventilátorok és a hordozható fűtőberendezések használatát. Hasonló a helyzet Augsburgabn is.

Kapcsolódó tartalom

Már a főváros műemlékeit sem világítják ki, hogy spóroljanak. Mintegy 200 történelmi és önkormányzati épületet borított be a sötétség estére – írja a The Guardian.

 

Ajánljuk még