logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tállai András: Számos kedvező adózási forma közül választhatnak az egyéni vállalkozók

| Szerző: hirado.hu
Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a parlament ülésén egy példával vázolta fel, hogyan váltható ki a kata, a kisadózó vállalkozások tételes adója az általányadózással abban az esetben, ha egy közalkalmazott máshol is dolgozik és számlázni fog azoknak az intézményeknek, ahol pluszmunkát folytat.

 

A felvázolt példa szerint a közalkalmazott a másodállásából 5 millió forint éves bevételre tesz szert.

Általányadózás esetén és minden egyéni vállalkozói adózási forma esetén ennek költséghányada 40 százalék – ez után nem kell adózni

– ismertette az államtitkár.

A NAV volt elnöke elmondta, az így maradt rész – azaz az adott személy jövedelme – 3 millió forint. Alapesetben ez után kellene adóznunk, viszont:

minden egyéni vállalkozónak 1,2 millió forint a jövedelméből számítva adómentesen kezelendő általányadózás esetén.

Ennek értelmében a példában szemléltetett közalkalmazott csak az 1,8 millió forint jövedelme után adózza le a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja). A szemléltetett esetben 270 ezer forintot kell leadóznia a közalkalmazottnak, azaz:

az 5 millió forintos bevételének az 5,4 százalékát kitevő adót kell befizetnie.

Tállai András hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik az iskolásokra és a nyugdíjasokra, a költséghányad és az 1,2 millió forintos adómentesség őket is megilleti.

Ez a kormány nem a multik pártján áll, hiszen megszünteti azt a kiskaput, amely miatt a multik megkérték az embereket, hogy legyenek katás vállalkozók, és nem vették fel őket a cégükhöz – emelte ki Tállai András.

Ajánljuk még