logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér: Tévút Brüsszel központosított, kötelező érvényű uniós gázelosztásra vonatkozó törekvése

| Szerző: hirado.hu
Ma mutatja be az Európai Bizottság az új veszélyhelyzeti terveit, amelyek az Európai Unió tagállamaiban bekövetkező gázellátási zavarok esetében lépnének életbe. Annyi már most tudható: a bizottság az eddig meglévő jogköreit a tagállamok rovására tovább szeretné bővíteni, mégpedig úgy, hogy energiaellátási veszélyhelyzetben központilag lehessen elosztani a tagországok gázkészleteit. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezetője tévútnak nevezte a központosított, kötelező érvényű gázelosztásra vonatkozó törekvéseket.

 

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezetője tévútnak nevezte a brüsszeli terveket, amelyek a valóságtól „legalább öt okból elrugaszkodottak”. Közösségi oldalán Hortay Olivér kifejtette: a terv azért ütközik képviseleti és jogi akadályokba, mert a tagállamok ellátásbiztonságát a jelenlegi szabályok értelmében az adott országok választott vezetőinek kell garantálni. A brüsszeli testületnek pedig „sem politikai felhatalmazása, sem technikai (jogi, intézményi, szakmai stb.) felkészültsége nincs ahhoz, hogy beleszóljon a tagállamok fogyasztásába, vagy a gáztárolók üzemeltetésébe”.

De Hortay Olivér azt is felrótta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az uniós intézményrendszer lassú, a folyamatokra képtelen gyorsan reagálni. Mint fogalmazott: „a történelmi példák egyértelmű tanulsága, hogy az energiaellátás megszakadásakor kialakuló pánik legalább annyira veszélyes, mint maga az ellátáskimaradás. Ezért egy rövidebb, vagy hosszabb ideig tartó zavar esetében kulcsfontosságú a gyors és határozott reakcióképesség.

Az elmúlt években számos esetben megmutatkozott, hogy az uniós intézmények nem képesek gyorsan és hatékonyan reagálni”.

Hortay Olivér minderre példaként a bizottság ma bemutatásra kerülő veszélyhelyzeti szabályozását említette, amelyen már több, mint fél éve dolgozik a testület. „Az elmúlt hónapok szankciós törekvései után nehezen képzelhető el, hogy egy vészhelyzetben Brüsszel észszerű döntéseket hozzon” – írta.

Hozzátette: „a háború kirobbanása óta az Európai Bizottság annak ellenére minden eszközzel az energiaszállításokat érintő szankciók bevezetésén dolgozik, hogy az nyilvánvalóan ellentétes a közösség gazdasági és ellátásbiztonsági érdekeivel. Mindezt ráadásul erősen megkérdőjelezhető politikai eszközökkel (médianyomással, a lakosság félretájékoztatásával) és kellő szakmai megalapozottság nélkül tette. Egy vészhelyzetben az ideológiavezérelt lépéseknek beláthatatlan következményei lennének, így a Bizottság javaslata nem csak hiteltelen, de veszélyes is.

Kapcsolódó tartalom

Hortay szerint a központi elosztás méltánytalan, mert a felelősen gazdálkodó tagállamoktól juttatna erőforrásokat a felelőtlenül gazdálkodó tagállamoknak. Facebook-posztjában a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezetője kifejtette:

egyes országok ellátása azért van már ma is veszélyben, mert a politikai törekvéseiket (atomerőművek bezárása, Oroszország megbüntetése stb.) az ellátásbiztonság elé helyezték.

Ezekkel már önmagukban is költséget okoztak a felelősen gazdálkodó országoknak; például a szankciók lebegtetése miatt a gázárak megemelkedtek és a tárolók töltése költségessé vált. Ráadásul, korábban a felelőtlenül gazdálkodó országok következetesen támadták a felelősen gazdálkodó országokat azzal, hogy nem tesznek eleget „a zöldátállásért vagy, hogy kereskednek Oroszországgal. Az, hogy ezek után a felelősen gazdálkodó országok – »lenyelve« a korábbi költségeket, politikai támadásokat és veszélybe sodorva saját fogyasztóikat – biztosítsák a felelőtlen országok ellátását, méltánytalan és igazságtalan” – írta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezetője.

Kapcsolódó tartalom

Ismeretes: a központosításra vonatkozó terv politikai előkészítése már egy ideje zajlik. A hirado.hu is megírta: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke már három hete jelezte, hogy kötelező érvényű energiaszolidaritásra lenne szükség.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még