logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Banai: Két új alap jött létre, a honvédelmi és a rezsivédelmi, amellyel korábban nem találkozhattunk

Minden költségvetésnek sajátos karaktere van, a jövő évi költségvetési törvényt az ukrajnai háború és ennek hatásai határozzák meg; két új alap jött létre, a honvédelmi és a rezsivédelmi, amellyel korábban nem találkozhattunk - mondta az államháztartásért felelős államtitkár az M1-en szerdán, arról, hogy az Országgyűlés kedden elfogadta a jövő évi költségvetést.

 

Banai Péter Benő hozzátette: a háború következményeként az energiaárak elszálltak, a gáz ára ma sokszorosa a néhány hónappal ezelőttinek, és a honvédelem, a rendvédelem jelentősége is felértékelődött a háború következtében. Ezért különleges a jövő évi költségvetési törvény. Az államtitkár elmondta: az elszálló energiaárak mellett is arra törekszik a kormány, hogy átlagfogyasztásig a mostani rezsicsökkentett árat kelljen fizetni a gázra és az áramra. Ezért a rezsivédelmi alap 670 milliárd forint kiadással számol jövőre. A honvédelmi alapban szereplő kiadások a honvédelmi tárca kiadásaival együttesen elérik a GDP 2 százalékát, ami egy korábbi NATO vállalás volt – jelezte.

Kitért arra, hogy a háború bizonytalanságot hoz magával, ennek ellenére azzal számolnak, hogy a bizonytalan környezetben is meg tudják őrizni a magyar gazdaság stabilitását. Ahogy az előre nem látható körülményekre is szükséges tartalékot képezni, ez a jövő évi költségvetésben 170 milliárd forintot tesz ki. Ez 25 milliárd forinttal több, mint amivel 2022-ben számoltak – mondta.

Banai Péter Benő az államadósságról azt mondta, hogy 2011 és a járvány előtti 2019-es év között minden évben csökkent, ami az unióban különlegesnek számított. A 2010-es kormányváltáskori 80 százalékot meghaladó szintről 65 százalékra csökkent az államadósságráta. A járvány alatt a kormány arra törekedett, hogy megőrizze a magas foglalkoztatottságot, ezt sikerült elérni a 2020-as globális gazdasági visszaesés ellenére is, miközben a reáljövedelmek is emelkedtek. Ennek az volt az ára, hogy az állam plusz adókedvezményeket érvényesített, következésképp megugrott az államadósság. Ugyanakkor – folytatta -, már tavaly csökkent az adósságráta, idén év végére 76 százalék körül alakulhat, és 2023 végére 73,8 százalékkal számol a tárca. Hitelességi kérdésnek nevezte az adósságráta csökkentésének fenntartását, amit kiemelten kezelnek. A magyar adósságráta jelenleg érdemben az uniós átlag alatt van – húzta alá.

Ajánljuk még