logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elfogadták a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetését

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést. A kormány szerint szinte minden terület többletforrásra számíthat. A fő cél továbbra is a családok támogatása, a nyugdíjak védelme, az ország biztonságának megerősítése, valamint hogy növekedési pályán tartsák a gazdaságot. Az ellenzéki képviselők nem szavazták meg a költségvetést – számolt be az M1 Híradója.

A rezsicsökkentés, a nyugdíjak, a munkahelyek és persze a családok megvédése is fontos a 2023-as költségvetésben. Ezt a büdzsé számai is alátámasztják.

„A családok támogatását 450 milliárd forinttal növeljük” – ezt a pénzügyminiszter mondta a közösségi oldalára feltöltött videójában. Varga Mihály hozzátette: a családok mellett szinte minden területre több pénzt fordítanak jövőre, mint idén. Így például nyugellátásokra 730, oktatásra 200, az egészségügyre 100 milliárd forinttal több pénz jut majd.

„Az előrejelzések szerint a háború és az elhibázott szankciók hamarosan válságba taszítják Európa gazdaságát. Ezért

az a célunk, hogy a magyar gazdaság a romló világgazdasági környezetben is növekedni tudjon. Azon dolgozunk, hogy a rezsicsökkentést a háborús árak ellenére is megmentsük.

Megvédjük a 4,7 millió munkahelyet, tovább csökkentjük az államadósságot és a hiány szintjét” – fogalmazott Varga Mihály.

Ennek megfelelően a kormány több mint 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre. A várakozások szerint az államadósság mértéke jelentősen, a GDP 73,8 százalékára csökken majd.

A gazdasági növekedés 4,1, a hiány pedig 3,5 százalékos lesz.

A jövőre tervezett hiány teljesülését segíti a honvédelmi alap mellett a rezsivédelmi alap. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a hatósági áram- és gázáraknak köszönhetően az elmúlt tíz évben 2300 milliárd forintot spóroltak meg a családok.

A tervek szerint jövőre a honvédelmi alapot 843, a rezsivédelmi alapot pedig 670 milliárd forinttal töltik fel az extraprofitadókkal.

Varga Mihály hangsúlyozta, a jövő évi költségvetés a háborús válság ellenére is garantálja Magyarország biztonságos működését.

Ajánljuk még