logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely: A szankcióktól egész Európa szenved

| Szerző: hirado.hu
Háborús infláció van, a piacokon vagy a forint árfolyamán látszó nehézségek ellenére pedig a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek – közölte a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte:

az árfolyamokat az energia, azon belül is a gáz ára mozgatja. A helyzet kiváltó oka pedig a háború , és az amiatt bevezetett szankció, amelytől egész Európa szenved.

Példaként Németországot hozta, amely negatív külkereskedelmi mérleget ért el. Az inflációról szólva közölte: az egész Európát elérte, de abban Magyarország valamivel jobban áll, mint a térség országai, míg a nemzeti valuta árfolyamával valamivel rosszabbul. Ismertette: a kormány minden olyan intézkedést megtett, ami a költségvetés stabilitásához kell.

Gulyás Gergely kifejtette: „A 2022. májusi, tehát pillanatnyilag rendelkezésre álló legfrissebb ipari termelés növekedésének mértéke 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A teljes foglalkoztatás, foglalkoztatottsághoz közeli szint továbbra is biztosított, közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon. A költségvetési bevételek jelentősen nőnek, a bevételek nagyrésze alultervezettnek fog bizonyulni az idei költségvetésben, és mind azokat a lépéseket, amelyek a növekvő kiadások miatt szükségesek a költségvetés stabilizálásához, ezeket megtettük” – fogalmazott a miniszter.

Ajánljuk még