logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Múlt heti szintjén zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe növekvő forgalom mellett csökkent a héten, a BUX 39 331,33 ponton zárt pénteken, az előző heti zárásnál 81,41 ponttal 0,21 százalékkal alacsonyabban.

A forgalom az előző heti 38,25 milliárd forintról 41,03 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött összefoglalójában kiemelte: az MNB a keddi kamatdöntő ülésen a vártnál jóval nagyobb mértékben, 185 bázisponttal emelte az alapkamatot, valamint csökkentett a kamatfolyosó aszimmetriáján, csütörtökön pedig megtörtént a két kamatszint összezárása, miután az egyhetes betéti tendert 7,75 százalékon hirdette meg az MNB.

A kamatdöntés után az MNB hangsúlyozta, hogy határozott lépésekkel folytatja a monetáris szigorítást. A jegybank szerint az infláció az őszi hónapokban tetőzhet, de az év második felében is a kétszámjegyű tartományban maradhat. A frissített előrejelzése szerint idén 11,0-12,6 százalékos, jövőre 6,8-9,2 százalékos, majd 2024-ben 3 százalék körüli lehet a fogyasztói árindex.

A kommentárban az Equilor kitért arra, hogy jelentős felértékelés előtt állna az OTP, ha sikerülne rendezetten elhagynia Oroszországot. A Bloomberg féléves elemzése alapján a közép-európai bankok stabil lábakon állnak, de még mindig jelentős szabályozói és Oroszország-specifikus kockázatok vannak.

Az elemzés az OTP-re külön kitért és kiemelte, hogy a legnagyobb kockázat az orosz kitettség, és nagyrész emiatt nyomott a bank árfolyama.

Az elemzés szerint a bank stabil pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy agresszíven növekedjen a közép- és dél-európai régióban, ami akár kompenzálhatja is az Oroszország miatt kieső közel 10 százalékos bevételt, míg az értékelési szorzók meredeken emelkedhetnének – ismertették.

A héten a vezető részvények közül csak a Richter erősödött, árfolyama 1,31 százalékkal emelkedett, a papír pénteken 6940 forinton zárt, heti forgalma 6,17 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama 0,12 százalékkal csökkent, a részvény pénteken 8390 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma a héten 23,73 milliárd forintot tett ki.

A Mol 0,48 százalékkal gyengült, a hetet 2912 forinton zárta, forgalma csaknem elérte a 9,4 milliárd forintot.

A Magyar Telekom 2,87 százalékkal gyengült a héten, 322 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta az 1,14 milliárd forintot.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3707,69 ponton zárt a héten, ami 87,41 ponttal, 2,30 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még