logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elektromos autókat fog gyártani Kassán a Volvo

A svéd Volvo autógyártó mintegy 1,2 milliárd eurós beruházással új üzemet épít Szlovákiában elektromos autók gyártására – közölte pénteken a kínai Geely csoporthoz tartozó autógyártó.

Az ország keleti részén, a magyar határ közelében fekvő Kassán épülő új gyár éves termelési kapacitása 250 ezer tisztán elektromos meghajtású jármű lesz, és a tervek szerint 2026-ban kezdi meg a termelést. Az építkezés a tervek szerint jövőre kezdődik meg. A Volvo közleménye szerint a telephely kiépítettsége lehetővé teszi majd a későbbi kapacitásbővítéseket is. A Volvo szlovákiai üzeme több ezer munkahelyet teremt a régióban. A svéd márka közel hatvan év óta először létesít új üzemet és a kassai lesz a harmadik európai gyára a svédországi és a belgiumi után.

A terjeszkedés Európában, a legnagyobb értékesítési régiónkban az elektromobilitásra való átállás és a folyamatos növekedés kulcsfontosságú feltétele” – mondta Jim Rowan vezérigazgató egy nyilatkozatban.

A Volvo Cars célja, hogy az évtized közepére elérje az évi 1,2 millió autó eladását, amit az Európára, az Egyesült Államokra és Ázsiára kiterjedő globális gyártási infrastruktúrával kíván megvalósítani” – áll a közleményben.

A Volvo Cars tavalyi termelése az előző évihez képest 5,6 százalékkal, közel 700 ezer autóra nőtt, amelynek 27 százaléka volt teljesen elektromos vagy plug-in hibrid.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még