logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Meglepőt húzott a jegybank, erre nem sokan számítottak

| Szerző: hirado.hu
Csütörtöki kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Ez jóval meghaladja az elemzői várakozásokat. A jegybank közzétette inflációs várakozásait, ami szintén meglepetést okozott. A kamatemelés után azonnal erősödni kezdett a forint és távolodni kezdett a 400-es szinttől.  

A Portfolió által megkérdezett elemzők fele várt 100 bázis pontos, másik fele pedig 50 bázispontos emelést, így a mai lépés igencsak meglepte a piacokat. A jegybank májusban az előző két hónap 100 bázispontos emelése után  50 bázispontra lassította az alapkamat emelésének mértékét, ugyanakkor folytatta az irányadó egyhetes betéti kamat havi 30 bázispontos emelését.

Keddi ülésén a kamatfolyosó két széle 135 bázisponttal nőtt, így az egynapos jegybanki betét kamata 7,25 százalék, az egyhetes fedezett hitel kamata 10,25 százalék lett.

Az infláció emelkedése, kockázatainak elhúzódása szükségessé teszi a szigorítási ciklus határozott folytatását – olvasható az ülés után közzétett közleményben, hozzátéve hogy  hosszabb távon fönn kell tartani a szigorú monetáris kondíciókat. A kamatemelési ciklust addig folytatja az MNB, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak – tették hozzá.

A kamatemeléssel az alapkamat 50 bázis ponttal meghaladja az egyhetes betéti ráta szintjét, de ez várhatóan csak csütörtökig marad fenn, ugyanis a jegybank vezetői szerint a két ráta “összezár”, vagyis az egyhetes rátát 50 bázis ponttal megemelik.

A mai döntést az indokolja, hogy van egy új előrejelzés, amely szerint az infláció tovább fog emelkedni, és még 2023-ban is a jegybanki cél felett lesz ľ mondta kérdésre válaszolva Virág Barnabás, az MNB alelnöke az ülés után tartott online sajtótájékoztatóján. A határozott kamatemelések addig folytatódnak, amíg nem látszik mérséklődni az inflációs nyomás, a mai döntés ebbe illeszthető bele – mondta.

Itt az új infláció előrejelzés

A  jegybank 11,0-12,6 százalék közé emelte idei inflációs prognózisát legfrissebb inflációs jelentésében az előző, a márciusi jelentésben várt 7,5-9,8 százalékról. Emellett 2,5-4,5 százalékról 4,5-5,5 százalékra emelte az idei GDP-várakozását.

A jelentés kedden közölt főbb számai szerint az MNB továbbra is azzal számol, hogy a fogyasztói árak emelkedése 2023-ban mérséklődik, azonban a 6,8-9,2 százalékos ütem magasabb lesz a korábban várt 3,3-5,0 százaléknál. 2024-ben 2,5-3,5 százalék lehet a fogyasztói árak emelkedése.

A gazdasági növekedés a jegybank legújabb számítása szerint 2023-ban 2,0-3,0 százalék lehet a korábban várt 4,0-5,0 százalék helyett, 2024-ben pedig változatlanul 3,0-4,0 százalékra számítanak.

Meglepte az elemzőket az MNB

Jelentősen felülmúlta a kamatemelés mértéke a piaci várakozásokat – így reagáltak elemzők a döntésre. A Magyar Bankholding vezető elemzőjének várakozása szerint az alapkamat 8,5 százalékon tetőzhet, majd 2023 végére 7,0 százalékig mérséklődhet. Suppan Gergely hozzátette, hogy az infláció világszerte magas, főképp a megélhetéshez szükséges áru drágul, így a vásárlóerő visszaesése önmagában is fékezni fogja a gazdaságokat, vagyis tartózkodni kell a monetáris kondíciók túlszigorításától.

A kamatdöntő ülés után a forint azonnal erősödésnek indult. Az euróval szemben a jegyzések 400 forintról 397-re estek.  Egy dollárért 377 forintot adtak, míg a nap elején az árfolyam 380 fölött volt. A svájci frank 395,9 forintról 393,5 forintra gyengült.

A jegybankok a kínálati ársokkot nem is igazán tudják befolyásolni, legfontosabb céljuk inkább a másodkörös hatások kiszűrése, az inflációs várakozások lehorgonyzása, az ár-bér spirál megelőzése lehet– hangsúlyozta.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezető szakértője szerint a magas infláció és a forint gyengülése egyaránt indokolta a kamatok módosítását. Isépy Tamás szerint a nemzetközi trendeknek megfelelő, rendkívüli mértékű kamatemelést az új jegybanki előrejelzésben szereplő, az eddig jelzettnél magasabb inflációs pálya indokolja elsősorban, ami a háborús folyamatokból, illetve a nyersanyag- és energiaárak alakulásából fakad.

A Századvég szakértője a jegybank közleményéből kiemelte, hogy az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti kamat azonos szintre kerül. Monetáris szigorításra ezután is szükség lehet, ezért a kamatemelések az év hátralévő részében folytatódhatnak – tette hozzá.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szintén meglepetésként írt a kamatemelés mértékéről, de megjegyezte, hogy az MNB döntése nem példa nélküli. Az Egyesült Államokban már két hete jelentős, 75 bázispontos módosítást jelentettek be, az Európai Központi Bank pedig, amely utoljára 11 éve növelt kamatot, a következő hónapban dönthet ugyanígy – tette hozzá Varga Zoltán.

Ajánljuk még