logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Finn elemzés: Az orosz embargóval az EU csak magának árt

| Szerző: hirado.hu
A Centre for Research on Energy and Clean Air finn kutatóintézet a napokban megjelent, az orosz energiahordozók exportjára vonatkozó elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az Oroszország elleni szankciókkal az Európai Unió csak saját magának árt. A kutatás szerint Oroszország energiakivitelből származó bevételei jelentős mértékben, 60 százalékkal nőttek a tavalyi értékhez képest. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ennek kapcsán megjegyzi, hogy egyre egyértelműbbé válik tehát, hogy az Oroszország elleni szankciós politika teljes tévút: az orosz bevételeket nem csökkenti, Európának azonban egekbe emelkedett energiaárakkal kell szembenéznie.

Az Orbán Balázs által megosztott finn kutatás szerint Oroszország energiakivitelből származó bevételei jelentős mértékben, hatvan százalékkal nőttek a tavalyi értékhez képest. Ez nem meglepő – teszi hozzá az elemzés, – hiszen az orosz olaj, miután Nyugatról kitiltották, hamar új piacokat talált magának, méghozzá Ázsiában.

Orbán Balázs (MTI/Kovács Attila)

Németországot, mint az orosz energia legnagyobb importőrét Kína váltotta, míg az orosz olaj egyik legdinamikusabban növekvő piacaként India tűnt fel, amely a háború kitörése óta ötszörösére növelte az Oroszországból érkező olajimportját.

Kapcsolódó tartalom

Annak, hogy az orosz energiahordozókat miért lehet máshol eladni, egyszerű a magyarázata: az orosz uráli típusú olaj hordónkénti ára 30 dollár körül alakul, míg az északi-tengeri Brent típusú olaj ennek akár négyszeresébe is kerülhet a nemzetközi piacokon.

Vagyis míg a nyugati országok lemondtak az olcsó orosz olajról, az ázsiai országok kapva kapnak a lehetőségen, hogy felvásárolják ezeket a készleteket.

Egyre egyértelműbbé válik tehát, hogy az Oroszország elleni szankciós politika teljes tévút: az orosz bevételeket nem csökkenti, Európának azonban egekbe emelkedett energiaárakkal kell szembenéznie – olvasható Orbán Balázs közösségi oldalán.

A címlapfotó illusztráció. 

 

Ajánljuk még