logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

TIM: Tavaszi csúcs a foglalkoztatásban, tovább csökkent a munkanélküliség

A március-májusban mért 74,2 százalékos foglalkoztatási ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb. A munkában állók aránya a 2010-es, 56 százalékos mutatóhoz képest tartósan e kiemelkedő szint környékén alakul; a legjobb munkavállalási korú népességben a 90 százalékot közelíti, a 25-54 éveseknél pedig már 88 százalék fölé emelkedett a ráta – kommentálta a csütörtökön publikált munkaerőpiaci adatokat a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A foglalkoztatási adatok is jelzik, hogy a járvány és az elhúzódó háború ellenére sikeresek a kormány intézkedései a magyar gazdaság és a munkahelyek védelméért.

Magyarországon hosszú hónapok óta mintegy 4,7 millióan dolgoznak. A foglalkoztatottak létszáma közel egy esztendeje korábban példátlan szinten, 4,5 millió fölött jár az elsődleges munkaerőpiacon is. 2021 tavaszáról 2022 tavaszára mintegy százezerrel lett több munkahely az országban.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatközlése további mérséklődést mutat a munkanélküliek számában. Arányuk az elmúlt évtized elejéhez képest a harmadára csökkent, az uniós átlagnak nagyjából a felére. Álláskeresőből még sosem tartott nyilván kevesebbet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, mint idén májusban.

A TIM közleménye idézi Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkárt, aki elmondta: „A kormány a teljes foglalkoztatás kivívását és megvédését tűzte ki célul. A tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar emberekkel közösen válságos időkben is meg tudjuk őrizni a munkaalapú társadalom kiépítésében elért eredményeinket. A hazai foglalkoztatás a világjárvány okozta átmeneti visszaesést tavaly tavaszra-nyárra ledolgozta. Három havi adat ismeretében már egyértelműen kijelenthető, hogy az ukrajnai háború sem okozott azonnali megtorpanást. A vállalatok magas munkaerőigénye, a feszes munkaerőpiac a rendkívül kedvező mutatók fennmaradását, a bérek további emelkedését vetítik előre”.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még