logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pénzügyminiszter: A rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése a 2023-as büdzsé

A 2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése – jelentette ki a pénzügyminiszter az Országgyűlésben. Varga Mihály a költségvetés általános vitájában leszögezte, hogy a forrásokat azokra a célokra fordítják, amik a legfontosabbak a magyar embereknek, vagyis a családok támogatására, a nyugdíjak védelmére, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzésére és az ország biztonságának megerősítésére. Az ellenzéki felszólalók bírálták a tervezetet, mert az szerintük hátrányosan érinti a magyar embereket – számolt be az M1 Híradó.

 

A jövő évi költségvetés a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése lesz – jelentette ki Varga Mihály a büdzsé általános vitájában, az Országgyűlésben. A pénzügyminiszter kiemelte, a jövő évei költségvetés szerkezetében változás, hogy a korábbi alapokat a rezsivédelmi alap és a honvédelmi alap váltja fel, 670 milliárd illetve 842 milliárd forintos kerettel.

A tárcavezető a rezsivédelmi alapról szólva hangsúlyozta, az lehetővé teszi, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború és a brüsszeli szankciós-politika árát.

„Látjuk, hogy az energiaárak elszabadulása komoly csapást jelent Európára. A további szankciók pedig még magasabb energiaárakat hozhatnak. Ez ellen védi a magyar háztartásokat a rezsivédelmi alap.

Az alap célja tehát, hogy a drasztikus és kiszámíthatatlan világpiaci energiaáremelkedés hatásait mérsékeljük, és ezzel megőrizzük a rezsicsökkentés eddigi eredményeit. Ezzel a családok anyagi biztonságát védjük” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Magyarország békéjének és biztonságának a megőrzése sem lehet vita tárgya, ehhez a mai kor kihívásainak megfelelő modern, erős hadseregre van szükség – folytatta Varga Mihály, kiemelve a honvédelmi alap a haderőfejlesztés forrásait tartalmazza majd.

Magyarország kormánya az elhúzódó háborús helyzetben is forrást biztosít a családok támogatására a nyugdíjak védelmére, a rezsicsökkentés eredményeinek a megőrzésére, az ország biztonságának megerősítésére, a munkahelyek megóvására és az újak létrejöttének a támogatására, valamint arra, hogy biztonságos növekedési pályán tartsa a gazdaságot – összegezte Varga Mihály.

„Jövőre is

folytatódnak a családtámogatások, megmarad a tizenharmadik havi nyugdíj, amely az infláció mértékének megfelelően emelkedik. A 2010 óta létrejött egymillió új munkahelyet meg fogjuk őrizni,

támogatjuk a vállalati beruházásokat, ahogyan továbbra is alacsony szinten tartjuk a munkát terhelő adókat. Az instabil nemzetközi környezet ellenére is növekedési pályán tartjuk a gazdaságot” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Varga Mihály közölte, a kormány 2023-as költségvetési törvényjavaslatban 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos költségvetési hiánycéllal, a bruttó hazai termék 73,8 százalékára csökkenő államadóssággal és 5,2 százalékos inflációval számolt.

Kapcsolódó tartalom

Varju László, a DK vezérszónoka szerint káros a magyar emberekre nézve a 2023-as költségvetés. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője a családtámogatási rendszert kritizálta. A politikus a családi pótlék megduplázását javasolta.

A költségvetés minden olyan kihívással számolt, mint amire 2023-ban számítani kell – jelentette ki Bánki Erik. A Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a kormány olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel meg tudja védeni a magyar családokat, és el tudja érni azt, hogy a háború árát ne a magyar embereknek, ne a magyar családoknak kelljen megfizetniük.

Hozzátette, hogy a kiszámíthatóságot és tervezhetőséget szem előtt tartva idén is a nyári szünet előtt tárgyalja a jövő évi büdzsét a Ház. Ezzel csaknem féléves felkészülési időt biztosít minden érintettnek, jó alapot adva így az ország stabilitásának megőrzéséhez.

Ajánljuk még