logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Durva a különbség egy teli tank üzemanyagnál – ennyit segít a hatósági ár

| Szerző: hirado.hu
Péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági áron üzemanyagot. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a visszaélések megakadályozására vezetik be az intézkedést, amely így tovább garantálja a jelentős árelőnyt a magyar autósoknak.

 

Mától nem a 480 forintos hatósági ár szerepel a kútoszlopokon, de a magyar autósoknak mégis megmarad.

Egy például 70 literes üzemanyagtankkal rendelkező családi dízelautó literenként 480 forintos hatósági áron 33 600 forintért megtankolható. Hatósági ár nélkül már jóval nagyobb kiadás lenne. Piaci áron ugyanis egy 70 literes üzemanyagtankkal rendelkező családi dízelautó 47 500 forintért tankolható tele. A Holtankoljak.hu adatai szerint ugyanis pénteken a gázolaj piaci átlagára literenként 678,2 forint volt.

Így a különbség tetemes, csaknem 14 000 forinttal olcsóbb a hatósági áras tankolás.

A benzines autótulajdonosok is megkönnyebbülhetnek. Az ársapkának köszönhetően az aktuális piaci benzinár – 661 forint/liter – helyett továbbra is 480 forintos hatósági áron tankolhatnak.

Egy 50 literes üzemanyagtankkal rendelkező városi autó 33 000 forint helyett hatósági áron továbbra is 24 000 forintért tankolható tele benzinnel.

A különbség itt is jelentős: –9000 forint.

A kormány 2021. november 15-étől a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon csökkentett árú üzemanyagot. Kiemelte: Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbb áron tankolni, emiatt különösen a határok mentén olyan benzinturizmus alakult ki, ami már az ellátást fenyegeti. Visszaélnek azzal, hogy Magyarország képes a 480 forintos árat fenntartani, miközben Európában 700–900 forintnak megfelelő árak vannak – mondta.

A miniszter leszögezte, hogy a visszaélések megakadályozására vezeti be a kormány péntektől azt az intézkedést, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak Magyarországon 480 forintos áron. Természetesen a külföldiek is tankolhatnak, de ők piaci áron.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még