logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarország Európa egyik éllovasa: 8,2 százalékkal nőtt a GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2, a naptárhatással kiigazított, valamint az egyéb rendkívüli és egyedi hatásoktól megtisztított, kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt 8,0 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A negyedéves index alapját, a tavalyi negyedik negyedévi mutatót friss jelentésében 2,0-ról 2,2 százalékosra javította a KSH.

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős – közölte első becslésében a KSH.

A képre, vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikont (forrás: hirado.hu)

 

Az úgynevezett évesített index 8,6 százalékos növekedést jelez az első negyedévben. A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított aktuális növekedési ütem négy negyedévig folytatódna.

Az első negyedévi GDP részletes adatait június 1-én közli második becslése alapján a KSH.

Kedd reggel Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon számolt be kedvező az adatról, egy kommentben kiemelve, hogy „a jelenleg elérhető adatok szerint ez az egyik legmagasabb növekedés az Európai Unióban”.

A tárcavezető később egy videóban arról beszélt, hogy szinte valamennyi ágazat hozzájárult a gazdasági növekedéshez, amit azonban a háború veszélyeztet, így a kabinet azon dolgozik, hogy biztonságos növekedési pályán tartsa a gazdaságot.

Ajánljuk még