logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német és a francia GDP-növekedést is jócskán meghaladja a magyar

A vártnál jobban alakult az euróövezeti gazdasági növekedés az első negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatalának gyorsbecslése alapján. A GDP-növekedés mind negyedéves, mind éves bázison meghaladta az előző negyedévit és az elemzői előrejelzéseket. A magyar GDP-növekedés jóval az uniós átlag felett alakult.

Az idei első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) szezonálisan kiigazítva az euróövezetben 0,3 százalékkal, az EU-ban pedig 0,4 százalékkal nőtt negyedéves bázison. Elemzők 0,2 százalékos negyedéves növekedést vártak az euróövezetre az első negyedévben.

Az előző negyedévben, 2021 negyedik negyedévében az euróövezetben 0,3 százalékos, az EU-ban pedig 0,5 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés.

A legnagyobb gazdaságok közül Németország 0,2 százalékkal, Spanyolország 0,3 százalékkal bővült, míg Franciaország GDP-növekedése megtorpant, Olaszországé pedig 0,2 százalékkal zsugorodott.

Magyarországon 2,1 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés az Eurostat jelentése szerint.

Az előző év azonos negyedévéhez képest az idei első negyedévben a szezonálisan kiigazított GDP az euróövezetben 5,1 százalékkal, az EU-ban pedig 5,2 százalékkal nőtt, miután a tavalyi negyedik negyedévben az euróövezetben 4,7 százalék, az EU-ban pedig 4,9 százalék volt az éves GDP-növekedés.

Az idei első negyedévre a ténylegesnél kisebb, 5,0 százalékos éves GDP-növekedést vártak az euróövezetre gazdasági elemzők.

A nagyobb európai nemzetgazdaságok közül Németország bruttó hazai terméke az első negyedévben 6,8 százalékkal emelkedett éves bázison, a spanyol 6,4 százalékkal, a francia 5,3 százalékkal, az olasz pedig 5,8 százalékkal nőtt.

A képre, vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikont (forrás: hirado.hu)

 

A magyar GDP az Eurostat jelentése alapján szezonális és naptári kiigazítással 8,0 százalékkal nőtt éves bázison az első negyedévben.

Az Európai Bizottság 2022-re 2,7 százalékos éves GDP-növekedést vár az euróövezetben.

Ajánljuk még