logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint tíz százalékkal nőtt az építőipari termelése

Márciusában az építőipari termelés volumene 10,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,7 százalékkal kisebb volt a februárinál – ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első három hónapjában 15,7 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Friss jelentésében a KSH mérsékelte az első két hónap termelésének növekedési adatait: a januárit 3,3 százalékról 1,7 százalékra, a februárit 42,3 százalékról 38,5 százalékra.

Márciusban az épületek építése 10,6, az egyéb építményeké 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 18,7, az egyéb építmények építésében 8,1 százalékkal nőtt a termelés. A speciális szaképítés 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Forrás: MTI Grafika

A megkötött új szerződések volumene 30,2, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,0 százalékkal kisebb volt a 2021. márciusi bázisnál. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 6,4 százalékkal magasabb volt a tavaly március véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 17,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az első negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 20,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben 23,7 és 22,8 százalékkal, az egyéb építmények építésében 14,4 százalékkal nőttek az árak a tavalyi azonos negyedévihez mérten. Az áremelkedést a kereslet élénkülése mellett a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta – jegyezte meg a KSH.

A tavalyi negyedik negyedévinél 6,6 százalékkal voltak magasabbak voltak az építőipar árai.

Ajánljuk még