logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európa második legnagyobb kapacitású akkumulátorgyártója lehet Magyarország

A 2020 eleje óta elindított nagyvállalati fejlesztések révén kiépülő többletkapacitások éves szinten mintegy 13–22 ezer milliárd forinttal emelhetik meg a magyar exportteljesítményt, ami a jelenlegi éves árukivitel nagyságrendileg 27–45 százaléka.

 

A Világgazdaság kiemeli, jó hír, hogy olyan, nagy jövő előtt álló iparágakba érkeznek ezek fejlesztések, mint például az elektromobilitás. Tavaly az akkumulátorgyártás a beruházási érték több mint felét adta (51,9 százalékát), ezt követte csak a járműipar, amely ezúttal a második legtöbb új külföldi forrást vonzotta be (12,5), harmadik helyen pedig az élelmiszeripar szerepelt (11,1).

A második legnagyobb kapacitás Európában Németország után

Ha felépül az SK Innovation iváncsai gyára, valamint a Samsung minden termelőegysége működésbe lép a kormány várakozásai szerint 2025-re Európában Németország (43,5 százalékos részesedés) után a második legnagyobb kapacitással (17) fogunk rendelkezni, megelőzve ezzel Lengyelországot, Franciaországot és Svédországot.

A konvergenciaprogram megállapítása szerint ugyan az elkövetkező negyedévek során várható a koronavírus-járvány kitörését követően bejelentett vállalati fejlesztések felfutása, ám
a geopolitikai feszültségek eszkalálódásával összefüggésben „fennáll a kockázata annak, hogy a bizonytalanabbá váló kilátások és az ellátási láncok akadozása közepette egyes projektek megvalósítása a tervezettnél hosszabb időt vehet igénybe, valamint rövid távon átmenetileg kevesebb beruházási döntés születik”.

A VG-nek Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője azt mondta, „abban reménykedünk, hogy a második fél évben már enyhülhet a csiphiány, bár az újabb és újabb negatív hírek miatt ma nagyon nehéz bármit is előre jelezni”. A szakember szerint nagyon jó időszak elé nézhet a magyar ipar, de ehhez az szükséges, hogy ne húzódjon el a háború, illetve hogy ne okozzon túl nagy visszaesést az infláció emelkedése, ami miatt az európai háztartások biztosan visszafogják a fogyasztásukat. Ezzel együtt az idei évet nagyon jól indította a hazai ipar, amely negyedéves alapon 4 százalékkal nőtt, önmagában ez a teljesítmény nagyjából 0,8 százalékpontot ad hozzá a GDP-hez.

Vannak kockázatok, de akár 5-6 százalékos is lehet az idei növekedés

Ugyanakkor a kockázatok sokasága miatt nem könnyű az egész évre kitekintést adni, ezért középutas módon 5–6 százalékos növekedésre számítanak, amiben vannak lefelé ható kockázatok, mint a beszállítói problémák vagy a lanyhuló külső kereslet, de vannak felfelé mutatók is. Szerinte ugyanis, ha megoldódnak ezek a kihívások, hatalmas robbanás jöhet a termelésben, a volumennövekedés emiatt akár 8–10 százalékos is lehet. Jövőre is 5–6 százalékos növekedési ütemet jósol az elemző, ami a kapacitásnövelő fejlesztéseknek köszönhetően tartósan fennmaradhat.

Mindez pedig azért is lenne lényeges, mert ezzel az ipar, amelynek teljesítménye az elmúlt öt évben elég hektikus képet mutatott, stabil támaszt adhatna a hazai GDP-nek. Suppan Gergely szerint nehéz megsaccolni, hogy az említett beruházások középtávon mennyivel növelik meg a reál-GDP-t, de ha valóban úgy lenne, ahogy a konvergenciaprogramban is szerepel, akkor nemcsak 4, hanem 5–6 százalékkal növekedhetnénk évente.

Ajánljuk még