logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bodó Sándor: Továbbra is lendületesen nőnek a bérek

| Szerző: hirado.hu
Friss adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az átlagkereset 2021 decemberében 9,7 százalékot nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az éves összehasonlításban is jelentős az emelkedés: tavaly 8,7 százalékkal voltak magasabbak az átlagbérek 2020-hoz képest.

Szemmel látható és tapasztalható a növekedés, amelynek az alapja, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum január elsejétől közel húsz százalékkal emelkedett. A minimálbér esetében 200.000 forint, a garantált bérminimum esetében pedig 260.000 forint lett – mondta Bodó Sándor.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár sajnálatosnak nevezte:

az utóbbi időben az ellenzék komolyan támadja a minimálbért.

Hozzátette: a minimálbér és a garantált bérminimum komoly konzultáció eredményeképpen születik meg. Itt a munkaadók és a munkavállalók képviselői egyaránt jelen vannak.

2010-hez képest a minimálbér több, mint duplájára, a garantált bérminimum pedig közel háromszorosára nőtt.

A 2010-hez képesti növekedés a nyolcadik legjobb Európában. A növekedés kapcsán Bodó Sándor elmondta, hogy nemzetgazdasági szinten 8,7 százalékos.

A versenyszféra és a közszféra adatai kéz a kézben járnak. Előbbi esetében 7,8 százalék, utóbbi esetében 9,5 százalék a növekedés az előző időszakhoz képest.

Mindez Bodó Sándor szerint azt bizonyítja, hogy a megtermelt javakból mindenki részesedhet. Ehhez pedig a versenyszférának termelnie kell.

A gazdasági növekedés 2021-ben 7,1 százalék volt. De ha rátekintünk az ágazatok adataira, azt látjuk, hogy az ipar vonatkozásában 9,6, a feldolgozóipar esetében 9,1 százalék, az építőipar tekintetében pedig 13,3 százalékos a növekedési lendület.

A kiskereskedelmi forgalom is nőtt, közel 4 százalékkal. Bodó Sándor szerint az adatokból látszik, hogy

egyértelműen sikeres a kormányzat munkahelyteremtő programja.

Az is látszik, hogy munkaadó és munkavállaló-barát adópolitika van Magyarországon. A munkavállalók esetében folyamatosan csökken a szociális hozzájárulási adó, vagyis mind több pénz marad a vállalatoknál, amelyből munkabért tudnak fizetni és fejleszteni tudnak. De ugyanez igaz a munkavállalók esetében is, hiszen a 25 év alattiaknak nem kell befizetni a személyi jövedelemadót, a családosok pedig visszakapják azt – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

 

Ajánljuk még