logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiahivatal: Csaknem 45 milliárd forintot kapnak a megújuló áramtermelés támogatását finanszírozó nagyfogyasztók

A megújuló energiaforrások felhasználásával történő áramtermelés támogatását finanszírozó, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult nagyfogyasztók összesen 44,7 milliárd forintos kifizetést kapnak, miután a villamosenergia-piaci árakból származó bevételek meghaladták a támogatások költségeit – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán az MTI-vel.

A megújuló energiaforrásokból előállított áram támogatására szolgáló rendszerek (KÁT, METÁR) működtetéséhez szükséges költségek nagyságát az átviteli rendszerirányító, a Mavir Zrt. havonta határozza meg, majd ennek az összegnek a bevételekkel csökkentett mértékét az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult villamosenergia-fogyasztókra terheli, az általuk vásárolt áram arányában. Vagyis a támogatásokat az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult nagyfogyasztók finanszírozzák a villamosenergia-vásárlásukkal arányos mértékben – ismertette a MEKH.

Az utóbbi időszakban az áram piaci ára jóval meghaladta a támogatott árakat, így a támogatásokat folyósító Mavirnál az elkülönített kasszákban nyereség keletkezett. A 2022. január 1-jétől életbe lépett szabályozás szerint, ha a rendszer bevételei meghaladják a költségeket, akkor a nyereség (többletbevétel) kedvezményezettje a finanszírozó nagyfogyasztó – jelezte közleményében a hivatal.

A Mavir által közzétett adatok szerint a KÁT- és METÁR-támogatásokat finanszírozó nagyfogyasztók kilowattóránként (kWh) 19,05 forintos kifizetésben részesülhetnek a 2022 januári villamosenergia-vásárlásuk után. A kifizetés keretében – első alkalommal a tavalyi év második felében fokozatosan felhalmozódó többletekkel együtt – összesen 44,7 milliárd forint kerül a nagyfogyasztókhoz, amelyeket az elmúlt időszak energiaár-emelkedései hátrányosan érintettek.

A MEKH közölte: az érintett nagyfogyasztók a jövőben mindaddig havonkénti kifizetésre számíthatnak, amíg a villamosenergia-piaci árakból származó bevételek meghaladják a KÁT és METÁR támogatások költségeit. A kifizetések mértéke elsősorban az adott havi villamosenergia-árak mértékétől, valamint a KÁT- és METÁR-rendszerekben támogatott villamosenergia-mennyiségtől függ.

Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – hangsúlyozta az energetikai hivatal.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még