logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Mihály: A magyar gazdaságtörténet legnagyobb GDP-növekedése valósult meg tavaly

Tavaly a magyar gazdaság 7,1 százalékkal nőtt, ezzel a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése lett a 2021-es – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A tárcavezető a reggel megjelent statisztikát kommentálva kiemelte:

az adatok két dolgot mindenképpen mutatnak, egyrészt bebizonyosodott, hogy eredményes az adócsökkentésre, a családok és a vállalkozások támogatására, valamint a beruházásokra épülő gazdaságpolitika. Ezek gyors visszaépülést tesznek lehetővé egy válság után is

– mondta. Rámutatott: uniós összevetésben kiemelkedő teljesítményt tett a magyar gazdaság 2021-ben. Idén a tárca szerint 5,9 százalék lehet a növekedés – jelezte.

Azzal, hogy a kormány nem a megszorítások politikáját választotta, elkerülte a visszaesést.

A támogató gazdaságpolitikával, a beruházások ösztönzésével lehetőséget teremtettek arra, hogy újraindítsák a gazdaságot, és „egyfajta lépéselőnnyel jöjjünk ki a válságból” – fogalmazott. A GDP tavalyi növekedése meghaladja a várakozásokat, erre a növekedésre kevesen számtottak – mondta.

A negyedéves összevetés is kedvező számokat mutat: mivel tavaly a harmadik és a negyedik negyedév között is 2,1 százalékos volt a bővülés, az adatok alapján ez már ahatodik negyedév, ami növekedést mutat. Több mint másfél éve tart a magyar gazdaság növekedési fázisa. Már a járvány előtti időszak gazdasági teljesítményét is meghaladta a magyar gazdaság, 3,4 százalékkal – húzta alá.

Minden ágazat jól teljesített, egyedül a mezőgazdaság nem, a kedvezőtlen időjárás miatt – mondta.

Rendkívüli év volt a tavalyi, amikor mintegy 15 ezer milliárd forintnyi beruházás valósult meg a magyar gazdaságban.

Kedvezőnek nevezte, hogy a magyar az egyik legmagasabb beruházási ráta az unóban. Az alkatrészhiány ellenére jól teljesített az ipar, 9,6 százalékkal nőtt, ahogy a hozzá kapcsolódó építőipar is, 13 százalékkal bővült.

Kitért arra, hogy az infokommunikáció és a turizmus egyaránt közel 20 százalékkal nőtt tavaly, ez is jó jel a belföldi fogyasztás alakulására.

A foglalkoztatási adatok kedvezőek, egymillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben. A bruttó keresetek megduplázódtak az elmúlt tíz évben, ez szintén a sikeres újraindítást jelzi.

A kiskereskedelmi forgalomra a bérek növekedése és a rekordszintű foglalkoztatás kedvezően hatott, tavaly 3,5 százalékkal bővült az ágazat. Így azt a klasszikus kérdést megválaszolva, hogy mit éreznek ebből az emberek, azt lehet mondani, hogy többet tudnak vásárolni, fogyasztani és költeni az üzletekben – mondta, hozzátéve: a támogatások pedig az adóhatóságnak és a kincstárnak köszönhetően megérkeztek az emberekhez, így a 13. havi nyugdíj és a családi adóvisszatérítés is, a 25 év alattiak pedig adómentességet élveznek.

Az idei évről kijelentette:

van ok az óvatos optimizmusra. Ha ez a kormány kap lehetőséget áprilisban a folytatásra, akkor folytatódhat Magyarországon az eddigi gazdaságpolitika, azaz az adócsökkentéseket, a beruházásokat és a családokat támogató politika.

Közlése szerint optimizmusra ad okot 2022-ben az, hogy a globális alkatrészhiány csillapodni látszik, a járműgyártás területén működő vállalkozások is egyre nagyobb teljesítményt nyújtanak majd. Az elmúlt másfél-két évben megvalósult kapacitásbővítő beruházások pedig termőre fordulnak, az oltakozások miatt a járvány eközben mérséklődhet, ez pedig kedvező a nemzetközi turizmusra is.

Mint mondta, az újraindítás gyorsaságához kellett az előző évtized, a gazdasági kockázatokat jelentősen csökkentették, közben erősítve a növekedési faktorokat – húzta alá, hozzátéve: a válságkezelés módja most más volt, mint a 2008-2009-es válság éveiben. Most nem a megszorítások politikáját alkalmazta a kormány, mint az előző baloldali kormányok az adóemelésekkel, elbocsátásokkal. Most saját erőből küzdötték le ezt a másfél-két éves időszakot – mondta. Miközben most világszinten kétszer akkora volt a visszaesés, mégis több mint 7 százalékos növekedéssel jött ki a válságból az ország.

Kapcsolódó tartalom

A pénzügyminiszter közösségi oldalán is kommentálta a rekordszintű gazdasági növekedést, amely az elmúlt harminc év legnagyobb növekedése:

Ajánljuk még