logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi rekordot döntött a magyar gazdaság

Történelmi rekordot döntött a magyar gazdaság. Több mint 7 százalékkal nőtt a GDP 2021-ben az egy évvel korábbi szinthez képest, ilyenre a rendszerváltozás óta nem volt példa. Ez nemzetközi összehasonlításban is a legjobb adatok közé tartozik. Fontos, hogy már a válság előtti szintet is meghaladja a magyar gazdaság teljesítménye, tehát a járvány miatti veszteséget bőven ledolgozta, sőt, erősebb, mint előtte. A kormány szerint az adócsökkentések és a családok, cégek, beruházások támogatása volt a kulcs – számolt be róla az M1 Híradó.

Évente másfél millió lökhárítót gyártanak a Rehau Automotive legújabb üzemében. A legmodernebb technológiával készült alkatrészeket aztán a világ nagy autógyáraiba szállítják. Így Kecskemétre, a Mercedes-gyárba is.

A külgazdasági és külügyminiszter az átadón arról beszélt, hogy az új gyár tovább növeli majd a magyar járműipar és ezzel együtt a magyar gazdaság teljesítményét.

A Rehau globális hálózatának legnagyobb és legmodernebb gyára jön itt létre Újhartyánban. Ebben a gyárban csúcstechnológiával állítják elő azokat a lökhárítókat, amelyeknek egy jelentős része a közeli kecskeméti Mercedes-gyárba kerül majd. 63 ezer négyzetméternyi gyár épült és évente kétmillió négyzetméternyi autóalkatrész befestésére nyílik lehetőség ezzel a beruházással, amely 720 új munkahelyet teremt” – közölte Szijjártó Péter.

Az ilyen fejlesztések húzták tavaly a GDP-t, amely a várakozásokat jóval felülmúlva 7,1 százalékkal növekedett éves összehasonlításban.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta:

bebizonyosodott, hogy az adócsökkentésekre, a családok és a vállalkozások támogatására, valamint a beruházásokra épülő gazdaságpolitika eredményes tud lenni, és gyors visszaépülést tesz lehetővé egy válság után is.

Egy kiemelkedő teljesítményt tett, lépett meg a magyar gazdaság 2021-ben. Azzal, hogy a kormány nem a megszorítások politikáját választotta, jelentősen hozzá tudott járulni és segítséget tudott adni a gazdaság szereplőinek, és elkerültük a mély visszaesést is. Támogató gazdaságpolitikával és a beruházások ösztönzésével tudtunk lehetőséget teremteni arra, hogy újraindítsuk a gazdaságot, és egyfajta lépéselőnnyel jöjjünk ki a válságból” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: minden ágazat jól teljesített, egyedül a mezőgazdaság nem, a kedvezőtlen időjárás miatt. Most is, mint korábban a beruházások húzták a magyar gazdaságot. Tavaly 15 ezer milliárd forintnyi fejlesztést könyvelhettek el, ami rekordnak számít.

Az ágazatok közül az alkatrészhiány ellenére is jól teljesített az ipar, amely csaknem 10 százalékkal növelte teljesítményét. Még ennél is több, 13 százalékos bővülést tud felmutatni az építőipar. Az infokommunikáció és a turizmus egyaránt 20-20 százalékkal nőtt tavaly, ez is jó jel a belföldi fogyasztás alakulására. Tavaly a kiskereskedelem három és fél százalékkal erősödött.

A foglalkoztatási adatok is kedvezőek, egymillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben. A bruttó keresetek megduplázódtak az elmúlt tíz évben, ez szintén a sikeres újraindítást jelzi.

A magyar gazdaság teljesítményét most a Standard & Poor’s ismerte el legfrissebb értékelésében. Az intézet a másik két nagy hitelminősítőhöz (Moody’s, Fitch) hasonlóan továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot.

Címlapfotó: A Rehau-Automotive Kft. újonnan felavatott újhartyáni üzeme 2022. február 15-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még