logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér: Magyarországnak Európával ellentétben nem kell energiahiánytól félnie

| Szerző: hirado.hu
A Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője szerint a következő fűtési időszakban a jelenleginél is nagyobb bajba kerülhet Európa.

A szakértő közösségi oldalán írt arról, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin múlt heti megállapodása hazánk energiabiztonságát segíti, azonban Európa számára kevéssé kedvező jövőképet festett.

Hortay Olivér úgy fogalmazott: „A következő fűtési időszakban a jelenleginél is nagyobb bajba kerülhet Európa. Az orosz Gazprom csak annyi szállítási kapacitást foglalt le a következő félévre, amennyi a meglévő, hosszú távú szerződéses kötelezettségei tejesítéséhez szükséges.”

A Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője hangsúlyozta:

  • Ha Európában a jelenlegi fűtési szezon végéig kitart az enyhe időjárás, akkor a betárolt gáz éppen elegendő lesz az ellátás biztosításához.
  • Tavaszra azonban a tárolók töltöttségi szintje így is rekordalacsony szintre süllyed majd.
  • A hosszú távú szerződéssel nem rendelkező országok nyáron nem fogják tudni feltölteni a tárolóikat.

A szakértő úgy vélekedett: „A mostani állapot szerint tehát

Európa az idei telet még a tavalyinál is jóval alacsonyabb tartalékokkal várhatja majd. Ez nemcsak a magas árak fennmaradását, de az ellátási problémák esélyének drasztikus növekedését is jelentené.”

Hortay Olivér felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Bizottság vészhelyzeti terveken dolgozik, de az USA korábbi vizsgálatai alapján az orosz gázt nem lehet helyettesíteni.

„A német és a brüsszeli vezetés szóbeli nyomásgyakorlással próbálja rávenni az oroszokat, hogy küldjenek több gázt” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy „Magyarország még az energiaválság kirobbanása előtt megkötötte hosszú távú szerződését. Ráadásul Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egy hete elvi megállapodást kötöttek, hogy a szerződésben foglalt volument megemelik.”

„Ezért

Magyarország képes lesz újra feltölteni tárolóit, és a hazai családoknak a következő fűtési időszakban sem kell energiahiánytól tartaniuk”

– zárta bejegyzését a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője.

Ajánljuk még