logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A 600 milliárdos szja-visszatérítés fele bővítheti a lakossági megtakarításokat egy felmérés szerint

A gyermeket nevelő szülőknek visszatérített szja-összeg mintegy fele, 306 milliárd forint szolgálhatja a háztartások pénzügyi tartalékainak feltöltését, míg a fennmaradó 294 milliárd forintot elköltenék a családok a Groupama Biztosító és az OTP Bank megrendelésére készített kutatás eredménye alapján.

Az MTI-nek küldött szerdai sajtóközleményben emlékeztettek arra, hogy a Pénzügyminisztérium adatai szerint csaknem 2 millió szülő összesen 600 milliárd forintot kap vissza szja-visszatérítésként.

A kutatásból kiderült, hogy a jogosultak fele 400 ezer vagy azt meghaladó, 16 százalékuk 800 ezer forint feletti támogatásra számít. (A kutatásban összevontan kezelték a két szülőnek visszajáró összeget.)

A jogosultak között egyharmad körüli azoknak az aránya, akik már idén felhasználnák valamilyen célra a teljes visszatérítést, 14 százalék minden fillért félretenne.

A többség, 52 százalék az összeg egy részét elköltené, a másik felét megtakarítaná.

A megtakarítók több mint fele készpénzben vagy folyószámlán tartja majd a visszakapott összeget, klasszikus megtakarítási, befektetési terméket – állampapírt, megtakarítási számlát – csaknem negyven százalékuk választana.

Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője a közlemény szerint elmondta, hogy a járvány felértékelte az öngondoskodás szerepét. A megtakarítást is tervezők 10 százaléka biztosítási termékekbe fektetné a pénzét, többen most szeretnének először új élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötni – tette hozzá.

Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a meglévő tartozásaik kifizetését, hiteleik végtörlesztését a pénzt azonnal elköltők körében 13 százalék jelölte meg célként.

A válaszadók 4 százaléka új lakás vásárláshoz – az önerő kiegészítéseként – használja fel az összeget – emelte ki.

A visszatérítést már idén elkölteni tervezők körében a válaszadók 43 százaléka jelölte meg, hogy a pénz egészét vagy egy részét lakásfelújításra, bővítésre, vagy energetikai korszerűsítésre szánná, de magas, 14 százalék azok aránya is, akik bútor- és háztartásigép vásárlására költenének.

Mindennapi kiadások fedezésére a megkérdezettek közel 30 százaléka fordítana az összegből.

Az ötven év felettiek esetében az átlagnál nagyobb hangsúlyt kap az egészségügyi kiadások fedezése: 19 százalékuk költene erre, szemben a 9 százalékos átlaggal.

Tanulásra, tanfolyamokra a válaszadók 10 százaléka tervez költeni még idén.

Utazásra, pihenésre és nyaralásra az összegből idén költő válaszadók 8 százaléka fordítana pénzt, a 800 ezer forintnál magasabb összegre számítók között ez az arány azonban már 14 százalék.

A kutatás alapján a hazai lakosság elsöprő többsége, 90 százaléka tud arról, hogy a gyermekes szülők idén visszatérítést kapnak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukból.

A válaszadók 33 százaléka mondta azt, hogy ő vagy szülőtársa jogosult a kedvezményre.

A reprezentatív, országos kitekintésű felmérést az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. idén januárban készítette 1000 fős válaszadói mintán.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még