logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bodó: A kormány intézkedései is nagyban segítették a jelentős bérnövekedést

482 400 forint volt a bruttó átlagkereset tavaly novemberben a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknál. A nettó átlagbér pedig 320 800 forint volt. Ez mindkét esetben több mint 10 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi bérekhez képest – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, a minimálbéremelés és a garantált bérminimum növekedése kihatott a versenyszférára is, továbbá az adókedvezmények is hozzájárultak ehhez az eredményhez.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az M1-nek elmondta: Kiegyensúlyozottság jellemzi a munkaerőpiacot, hiszen a havi adatok azt mutatják ez a 10 százalék körüli növekedése helytálló. Ez a versenyszférában 8-9 százalékos, míg a közszférában 10 vagy afölötti növekedés tapasztalható, ami mindenképp egy komoly gazdaság teljesítményt jelez.

A minimálbéremelés és a garantált bérminimum növekedése kihatott a versenyszférára is, továbbá az adókedvezmények is hozzájárultak ehhez az eredményhez.

Nagyobb a motiváció, nagyobb a foglalkoztatás és ezzel is növekednek a bérek. A kormány munkaerőpiaci programjai is segítenek a gazdaságnak.

Kapcsolódó tartalom

A jövőre vonatkoztatva az államtitkár elmondta, hogy az alapok rendben vannak, de a járvány ötödik hulláma nehezített pályát jelent, hogy ilyen mértékű növekedést érjenek el. Ez is befolyásolja a munkaerőpiacot. A kormány jól döntött, amikor azt vállalta, hogy a munkahelyteremtés és azok megőrzése fontos eleme a védekezésnek, mert így lehet alapozni a jövőbeli bérekre is.

Ajánljuk még