logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az elemző szerint az inflációs hatásokat tompítja az árstop

A hat alapvető élelmiszerfajtára bevezetett árstoppal a lakosságot kedvezőtlenül érintő inflációs hatásokat akarja tompítani a kormányzat – jelezte a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Regős Gábor azt mondta, hogy a hat termék 2,5 százalékos aránnyal szerepel az inflációs kosárban, így az árstop inflációra gyakorolt hatása néhány tizedszázalék lehet. Ugyanakkor az intézkedés minden háztartást érint – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Az elemző hangsúlyozta, hogy világszerte és az Európai Unióban is inflációs nyomás tapasztalható, és például a balti államokban már a 10 százalékot is eléri a pénzromlás mértéke.

Magyarország egy kis nyitott gazdaság, jelentős importigénnyel, ami azt jelenti, hogy például az energiahordozók drágulása jelentős inflációs nyomást okoz – fejtette ki.

Ezt igyekezett a kormányzat tompítani az élelmiszerárstop mellett olyan intézkedésekkel, mint a rezsicsökkentés, az üzemanyagok ársapkája. Ide sorolható még a Magyar Nemzeti Banknak a forint erősödését, így az importtermékek hazai árának csökkenését szolgáló kamatemelési ciklusa is –jegyezte meg Regős Gábor.

Ajánljuk még