logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Izer Norbert: Több mint 600 milliárd marad a családoknál

December 31-ig 835 ezer nyilatkozat érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a családi adó-visszatérítésre. Ezt azoknak a szülőknek kellett kitölteniük, akiknek jár a családi pótlék, de év közben nem ők kapják a pénzt, hanem például a házastársuk. Az intézkedés csaknem kétmillió szülőt érint, és összesen mintegy 600 milliárd forintos pluszbevételt jelent a családoknak.

A NAV-hoz 835 ezer visszaadó-nyilatkozat érkezett december 31-ig – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András. Kiemelte: a nyilatkozatok 81 százalékát az interneten töltötték ki, és csak 132 ezer volt a papíralapú dokumentum – hangzott el az M1 Híradójában.

Tállai András szerint sokan hagyták az utolsó pillanatra a családi adó-visszatérítéshez szükséges nyilatkozat kitöltését, ugyanis december utolsó hetében mintegy 140 ezer igénylés érkezett.

Az szja-visszatérítés egyébként a többség számára automatikus.

Az úgynevezett visszadaó-nyilatkozatot annak kellett kitöltenie, aki családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja. Ide tartoznak még a katás vállalkozások, a várandós nők és házastársaik, a rokkantsági járadékban részesülők, a családi kedvezményt érvényesítő hozzátartozók és azok, akik máshová kérik a kiutalást, mint ahová a családi pótlék érkezik.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor miniszterelnök még a nyáron beszélt arról, hogy a családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság, és hozzá kellett nyúlniuk a tartalékaikhoz. Ezért is segít a kormány.

A családi adó-visszatérítéssel jelentős összeg marad a családoknál, és ilyen kormányzati intézkedésre eddig nem volt példa Magyarországon kívül egyetlen uniós tagállamban sem – erről a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára beszélt a Híradónak.

Izer Norbert hozzátette, hogy „azokat a családokat segítjük meg, amelyek 2021-ben a legnagyobb terhet viselték, ezért az általuk befizetett adót, az szja-t visszaadjuk a családoknak, tehát nem beruházásokra, nem általános intézkedésekre költjük, hanem a családoknak fogjuk visszatéríteni, ami Magyarországon és az unióban is egy rendkívüli intézkedés, sőt világszinten sem nagyon van párja annak, hogy egy ilyen nagy horderejű 600 milliárd forintos adó-visszatérítésre sor kerüljön”.

Az intézkedéssel például egy általános iskolás gyereket nevelő szülő, aki igénybe veszi a családi adókedvezményt, akár több százezer forintot is visszakaphat.

A pénz pedig nagy segítség a szülőknek.

Az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint

A Zsigó Róbert államtitkár a kormány közösségi oldalán megjelent videóban arról beszélt: korábban nem látott mértékű anyagi segítséget kapnak most a gyermeket nevelő családok. Ennek összege elérheti szülőnként akár a 800 ezer forintot is.

2010 előtt a baloldali kormányok a válság idején elvették, megnyirbálták a családtámogatásokat. Mi, a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben sem elveszünk a családoktól, hanem minden eszközünkkel támogatjuk őket” – fogalmazott Zsigó Róbert.

Ha valaki nem töltötte ki, illetve nem postázta határidőre a dokumentumot, akkor sem esett el a pénztől. A neki visszajáró összeget utólag a 2021-es szja-bevallásban is visszaigényelheti.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még