logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hetvenezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban

| Szerző: hirado.hu
A magyar munkaerőpiacon kedvező tendenciák mutatkoznak, a munkaerőpiac stabil helyzete állandónak tekinthető, ezek mögött kormányzati támogatások, intézkedések sora húzódik – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 Híradójában szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH szerdán tette közzé, hogy 2021. novemberben a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,677 millió volt, 10 ezerrel kevesebb az előző havinál, de 45 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A szeptember–novemberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,687 milliót tett ki, 70 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 74 százalékos volt. A munkanélküliek száma 179 ezer volt tavaly novemberben, ami 3,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. A tavaly szeptember–novemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 177 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt.

Bodó Sándor kiemelte, hogy

a jelentős kormányzati beruházások mellett a munkahelyek megtartására és újak teremtésére állami támogatási programok indultak,

amelyek több százezer főt érintettek. Ezek a programok azt szolgálták, hogy a munkaerőpiacon a stabil helyzet állandóvá váljon.

Felhívta a figyelmet arra, hogy havi viszonylatban 45 ezer, negyedéves viszonylatban 88 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Hozzátette, hogy a közfoglalkoztatottak száma csökkent, a vizsgált időszakban 4 ezerrel.

Bodó Sándor úgy fogalmazott, hogy a magyar munkaerőpiac jó állapotban van, a versenyszféra tudja fogadni a munkavállalókat.

Elmondta, rekordot ért el a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája, amely elérte a 74 százalékot, az előző évhez képest itt 1,6 százalékos, 2010-hez viszonyítva 16,3 százalékos a növekedés.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,6 százalék, szemben az európai uniós 6,6 százalékkal. Magyarország európai uniós viszonylatban is jól áll – jelentette ki az államtitkár.

Bodó Sándor szólt arról is, hogy

a legfrissebb adatok szerint a regisztrált álláskeresők száma 241 373, a 15–24 éves korosztály esetében 6,5 ezerrel kevesebb, mint az előző időszakban volt.

Az ITM államtitkára kitért arra, hogy 2010 óta a legjobban a feldolgozóiparban nőtt a foglalkoztatás, ami mintegy 190 ezer munkavállót jelent. Az építőiparban és a szakmai-tudományos tevékenységben mintegy 90-90 ezerrel bővült a létszám. Az informatika területén is egyre többen dolgoznak, itt 72 ezer a létszámbővülés, a humán egészségügyben is 54 ezerrel emelkedett a dolgozók száma 2010-hez képest.

Az államtitkár szerint a munkaerőpiacon átrendeződés van. Vannak ágazatok, amelyek a vírusjárványt könnyebben vészelték át, esetenként megerősödve jöttek ki, és vannak olyan területek, amelyeknél több kormányzati segítségre volt szükség, ami időben meg is érkezett.

A címlapfotón: Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még