logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Adócsökkentések 2022-ben – ezeket érdemes tudnia

Számos, adózással kapcsolatos jogszabály változott január 1-jétől. A magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege idén eléri az 1500 milliárd forintot. Többek között szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, adóvisszatérítést a családok, valamint csökken a szocho, az ekho és a kiva is – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője elmondta: A fiatalok szja-mentessége egy adóalap-kedvezmény, ilyen volt például a négygyermekes anyákra vonatkozó adókedvezmény.

Az összeghatár több mint 400 ezer forint, az alatt nem kell adózni, olyan, mintha a bruttó fizetését kapná kézhez a dolgozó fiatal. Ez a plusz összeg akár 65 ezer forint is lehet. Ha egy fiatal több állást is vállal, vagy megbízási szerződéssel is dolgozik, akkor szólnia kell, hogy melyik helyen kéri a mentességet, amit egészen addig a hónapig vehet igénybe, mikor betölti a 25. életévét.

A családi szja-visszatérítés ugyanolyan módon fog történni, mint a családi pótlék folyósítása, tehát bankszámlán vagy postán. A VISSZADO oldalon egyéb elérhetőséget is meg lehetett adni azok számára, akiknek az adatait a NAV esetleg nem ismeri, így ők is február 15-ig megkapják a visszatérítést.

Ha valaki nem töltötte ki a nyilatkozatot és a NAV nem ismeri az adatait, annak február 15-ig nem tudják folyósítani, de fontos, hogy ez a pénz nem vész el: az adóbevallási nyomtatványon majd meg lehet adni a szükséges adatokat és azt, hogy jogosult volt a visszatérítésre, akkor minden további nélkül megkaphatja azt.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még