logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Mihály: Bíznak a hitelminősítők Magyarországban

| Szerző: hirado.hu
A pénzügyminiszter közösségi oldalán ismertette, hogy a három legnagyobb hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába sorolta hazánkat.

Varga Mihály bejegyzésében úgy fogalmazott: „Magyarország úgy zárta a tavalyi évet, hogy mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolta, tehát a válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban.”

A pénzügyminiszter több tényezőt is felsorolt, melyek befolyásolhatták a döntést:

  • Magyarország 430 millió dollárnyi adósságot törlesztett elő, ezzel 10 milliárd forintos megtakarítást ért el, és jelentősen javította az államadósság futamidejét.
  • 1300 milliárd forint értékben cserélt rövid futamidejű államkötvényt hosszú, 8 és 20 év közötti kötvényre, ezzel tovább nőtt az adósságfinanszírozás biztonsága.
  • Magyarország a világon elsőként Zöld Pandakötvényt bocsátott ki a kínai kötvénypiacon. A közel kétszeres kereslet azt mutatja, hogy a kínai befektetők jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól.
  • A kormány 350 milliárd forinttal emelte hazánk pénzügyi tartalékait decemberben, így Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben.
  • Az átütemezhető beruházásokkal a kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el az idei évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja és tovább csökkenti az államadósság-rátát. Emellett a családi adó-visszatérítéshez, a 13. havi nyugdíjhoz, a 25 év alattiak adómentességéhez és a béremelésekhez szükséges források is rendelkezésre állnak.

„Összefoglalva: erőteljes növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várunk a következő időszakban. A munkát folytatjuk!” – zárta bejegyzését a miniszter.

Ajánljuk még