logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Infografikán mutatjuk, miért éri meg szakmát tanulni

| Szerző: hirado.hu
A kormány célja, hogy a szakképzésből jól felkészült, gyakorlati tudással felvértezett szakemberek kerüljenek ki, akik a jég hátán is megélnek – írta közösségi oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.
A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti az infógrafikát (Forrás: hirado.hu)

Az államtitkár hozzátette: 2019-ben megújították a szakképzés rendszerét. Olyan intézkedéseket hoztak, amelyek már az általános iskolától segítik a fiatalokat abban, hogy bekerüljenek a szakképzésbe, sikerrel vegyék az ottani akadályokat, majd szakmájukkal egyből találjanak jól fizető munkát, és ha később szeretnének, továbbtanulhassanak az egyetemeinken.

A szakképzés előtt (általános iskolában):

Három éve működik egyre népesebb táborral a Tanítsunk Magyarországért program, amelynek keretében már közel ezer egyetemista támogat általános iskolásokat a szakmák megismerésében és a tanulásban. A mentorálás jóval több puszta korrepetálásnál, ugyanis az egyetemisták megmutatják a diákoknak a településen túli világ izgalmait, a cégeket, a kollégiumot, segítik őket az élményszerzésben, hiszen ezek a gyerekek korábban gyakran még a településük határát sem hagyták el.

A diákok a közös élményeket (például a repülőtér vagy a csokoládégyár meglátogatását, a pizzázást, az állatkertet, az edzőtermi programokat) 10-ből 100-asra értékelik. Jelenleg a programnak köszönhetően több mint háromezer kistelepülési diák dönthet tudatosabban jövőjéről és támaszkodhat segítőkre, hogy befejezze az általános iskolát és közelebb kerüljön álmai hivatásához.

A Dobbantó Program lényegében egy 0. évfolyam azoknak a 15-25 éves fiataloknak, akik idő előtt kimaradtak az iskolából. Nekik biztosítják a lehetőséget, hogy a szakiskolák segítségével megtalálják számításaikat az iskolapadban, majd a munkaerőpiacon.

A szakképzés alatt:

  • Megéri jól tanulni! A szakképzésben tanulók tanulmányi eredményeik alapján ösztöndíjra jogosultak, amelynek legmagasabb havi összege 2022-től nettó 70 ezer forint.
  • Megéri dolgozni! A duális képzésben tanulók ugyanúgy jogosultak munkabérre az őket foglalkoztató cégnél, mint minden más dolgozó. A tanulóknak ez után ráadásul nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A munkabér havi összege a mindenkori minimálbér 60-100 százaléka, ez 2022-től nettó 97.800-163.000 forint.

A szakképzés után:

  • A szakképzés sikeres befejezésekor a fiatalok szakmai vizsgájuk eredménye alapján egyszeri pályakezdési támogatást kapnak, a legjobbak 2022-től akár 360 ezer forintot. Ezt szabadon elkölthetik, például megvehetik belőle első munkaeszközeiket vagy műhelyt bérelhetnek.
  • 2022. január 1-től a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ami átlagosan havi nettó 50-65 ezer forinttal növeli bérüket.
  • Azokat a 15-29 év közötti fiatalokat, akik nem tanulnak és nem is dolgoznak, az Ifjúsági Garancia Programmal támogatják. Ennek keretében személyre szabott tanácsadást kapnak, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb lehetőséget, legyen az munka vagy tanulás. A következő időszakban erre a célra várhatóan 184 milliárd forintot fordít a kormány, ami fiatalonként körülbelül 1,3 millió forintot jelent.

A szakképzés megújításának már látszanak az első eredményei:

2021-ben 10 százalékkal több fiatal választotta a szakképzést, mint egy évvel korábban.

Az új rendszerben a tanulók 59,7 százaléka tanul duális képzésben, szemben a korábbi rendszer 49,1 százalékos értékével. Ez kiemelkedő arány.

“Látni kell ugyanakkor, hogy mi magyarok rengeteget dolgoztunk azért, hogy visszaállítsuk a szakmaszerzés és a szakemberek becsületét. A baloldali politika úgy tekintett törekvéseinkre, hogy azzal el akarjuk butítani a magyarokat. Erről szó sincs, a sikeres nyugat-európai és távol-keleti országokban jóval magasabb a szakmát tanulók aránya, mint amilyen Magyarországon 2010 előtt volt” – hangsúlyozta az államtitkár.

Majd hozzátette, hogy a magyar kormány továbbra is azon dolgozik, hogy aki tesz az előrelépéséért, az tudjon is boldogulni. György László szerint csak így tudjuk megnyerni a következő évtizedet.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még