logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy István: Bige László műtrágya-kartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak

| Szerző: hirado.hu
A baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát, és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben – mondta Nagy István agrárminiszter közösségi oldalára feltöltött videóban.

A nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér, gyümölcsöt és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extraprofithoz juthasson.

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás kapcsán.

Bige László zsarolásának nem engedünk, meg fogjuk védeni a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat – fogalmazott az agrárminiszter.

A videóban megszólal Horváth László gazdálkodó is, aki a négy és félszeres áremelkedésre hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint a magyar műtrágyakirálynak egy tisztességes jövedelemmel meg kellene elégednie, nem kellene extraprofitra is szert tenni, mert az a fogyasztókat még jobban meg fogja terhelni.

Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke megszólalásában üdvözölte a Gazdasági Versenyhivatal műtrágyapiaci kartellezés miatti kiszabott büntetését. A kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a magas világpiaci árak mellett még mesterségesen is emelik az árakat, az azt jelenti, hogy a gazdálkodók és a fogyasztók zsebéből vesznek ki pénzt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellezést tárt fel, és 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.
A GVH vizsgálata szerint több hazai szereplő – köztük kiemelten a Nitrogénművek Zrt. és vállalatcsoportja – éveken át jogsértően akadályozta az árversenyt, valamint az importot. Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa korábban kijelentette, hogy a magyar termelők számára egyetlen napot biztosít műtrágya vásárlására, és inkább külföldre adja el termékét.

Ajánljuk még