logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új adószabályok: 750 milliárd maradhat a zsebünkben jövőre

| Szerző: hirado.hu
A pénzügyminisztérium véglegesítette, már csak az Országgyűlésnek kell megszavaznia a januártól érvényes adószabályokat. A kormány számításai szerint 750 milliárd forint marad jövőre az adózóknál. Ennek nagy része a vállalkozásokat segíti, azért, hogy ki tudják gazdálkodni a megemelt minimálbért. De jól járnak azok is, akiknek van babakötvényük, ugyanis duplájára, 12 ezer forintra nő az éves állami támogatás – hangzott el az M1 Híradójában.

Egyedi konyhabútorok készülnek egy a budafoki faipari műhelyben. Negyvenen dolgoznak náluk, mindegyikük jól képzett szakember. A tulajdonos azt mondja: minden évben emeli a munkavállalói bérét, már csak azért is, mert ha nem tenné, akkor máshová mennének dolgozni.

Azzal, hogy 2022 január elsejétől 20-20 százalékkal növekszik a minimálbér és a garantált bérminimum, most a szokásosnál nagyobb összeget kell erre a célra fordítania. Így kifejezetten jól jön, hogy a kormány a 1,5 százalékos  szakképzési járulék megszüntetésével összességében 4 százalékponttal csökkenti a szociális hozzájárulási adó mértékét – mondta a tulajdonos, Bakos Miklós.

„A következő évben mindenféleképpen az inflációt meghaladó mértékben szeretnénk a béreket emelni. Természetesen a szociális adó csökkentése 4 százalékkal ez is nagyon-nagy segítség nekünk, hiszen jobban ki tudjuk a béreket gazdálkodni. De ez még nem elegendő, bár ez is több tízezer forintot jelent havonta a vállalkozásunknak, emellett még nagyobb hatékonysággal, még jobb munkaszervezéssel, új gépek használásával szeretnénk versenyképesebbek maradni” – fogalmazott.

A kormány annak érdekében, hogy a vállalkozásoknak ne okozzon gondot a bérek emelése, mintegy 750 milliárd forintot hagy náluk azzal, hogy jövőre több adókulcsát is csökkenti.

Így például a szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. január 1-től már csak 13 százalék lesz. Vagyis, öt év alatt több mint a felére csökken a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó (szocho). Ezzel olcsóbbá válik a munkaerő foglalkoztatása, a cégek könnyebben vehetnek fel szakembereket.

A másfél százalékos szakképzési hozzájárulás kivezetése mellett, csökken a kisvállalati adó kulcsa is, 11-ről 10 százalékra.

Jövőre megmarad a kis- és középvállalkozások iparűzési adókedvezménye, így automatikusan jár az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályai is kedvezőbbekké válnak. A kifizetőt terhelő ekho ugyanis 15,5 százalékról 13 százalékra mérséklődik.

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomag a vállalkozások mellett a családoknak is segít.

Jövőre ugyanis a babakötvények utáni állami támogatás összege a duplájára emelkedik.

A babakötvényt 2013-ban vezette be a kormány, gyermekük születésekor egy egyszeri állami életkezdési támogatást kapnak a szülők, emellett pedig lehetőségük van egy értékpapír számlát nyitni a Magyar Államkincstárnál, amelyen gyűjthetnek egészen a gyermek 18 éves koráig. Az állam ehhez maximum hatezer forint támogatást nyújt, amit jövőre 12 ezer forintra emel.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője szerint ezt a befektetést nemcsak az állami támogatás miatt éri meg igénybe venni, hanem az infláció feletti 3 százalékpontnyi kamat miatt is.

A Pénzügyminisztérium a most benyújtott adócsomag kapcsán leszögezte, hogy a kormány továbbra is kiáll az adócsökkentések politikája mellett, mert amint a csökkennek az adók, nő a gazdaság, nő a foglalkoztatás és nőnek a bérek.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még