logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Palkovics: A minimálbér 2022-től magasabb lesz, mint 2010-ben az átlagbér volt

A kormány folytatja az élőmunka közterheinek visszaszorítását, a munkalapú gazdaság és társadalom kiépítését. A baloldali kormányok alatt két számjegyűre romló munkanélküliségi rátát a mostani kormány rekord alacsony, három százalék körüli éves szintre szorította vissza – mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter Az Év Felelős Foglalkoztatója díjátadón kedden Budapesten.

Hozzátette: a munkaadókra abban is számítanak, hogy a legfontosabb értékükként kezelt munkaerő megtartása, fejlesztése, és jólléte érdekében erőfeszítéseket tegyenek.

A munkaadóknak és a munkavállalóknak is azt ígérhetem, hogy a kormány folytatja az élőmunka közterheinek visszaszorítását, a munkalapú gazdaság és társadalom kiépítését

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a közösen elért eredményekre, a megkérdőjelezhetetlen sikerekre építve változatlanul a teljes foglalkoztatás elérése a cél.

Kitért arra: a kormány egyik fő célja, hogy

Magyarországot a legszűkebb európai élvonalba emeljék 2030-ra, azok közé az országok közé, ahol a legjobb élni, lakni, és dolgozni.

A hazai foglalkoztatás bővülésénél kevés uniós tagállam volt képes dinamikusabb növekedést felmutatni az elmúlt évtizedben. A baloldali kormányok alatt két számjegyűre romló munkanélküliségi rátát rekord alacsony, három százalék körüli éves szintre szorították vissza – mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a vírusválság csak átmeneti megtorpanáshoz vezetett:

a magyar válságkezelés legnagyobb sikere, hogy ma már többen dolgoznak és kevesebb az álláskereső, mint a járvány előtti időszakban.

Mint fogalmazott, ha munka van, minden van, azonban nem árt, ha a kiérdemelt állás tisztességes kenyérkeresetet biztosít. A bérek 2010 óta folyamatos emelkedésében a járványhelyzet sem okozott törést – jelezte, hozzátéve: a munkaadók és munkavállalók képviselőivel közösen tető alá hozott megállapodás eredményeként januártól 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer forint a garantált bérminimum.

A béralku véglegesítésével a minimálbér 2022-től magasabb lesz, mint 2010-ben az átlagbér volt

– emelte ki Palkovics László.

A kezdetektől hangsúlyozzák, hogy a bérterhek növekedése semmiképpen nem veszélyeztetheti a munkavállalók kétharmadának keresetet biztosító kkv-k működőképességét – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálja.

Az aláíró felek ajánlásként fogalmazták meg, hogy a versenyszférában is tovább emelkedjen a bérek reálértéke 2022-ben – ismertette. Minden vállalkozást üzleti, és bérpiaci helyzetének megfelelő reálbéremelésre ösztönöznek közlése szerint azzal, hogy az adócsökkentésekből származó megtakarításokat erre fordítsák.

Az OFA Nonprofit Kft. 2016 óta hirdeti meg az Év felelős foglalkoztatója pályázatát, amelynek célja azon hazai munkáltatók elismerése, akik számára az emberi erőforrás központi értéket képvisel. Az elismeréseket öt kategóriában osztották ki, emellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara különdíja a képzés-szakképzés területén legkiemelkedőbb pályázatot jutalmazta.

Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021 nagyvállalati kategória győztese a Duna-Dráva Cement Kft. lett. A nagyvállalati 2-es, a több mint kétezer dolgozóval rendelkező vállalatok kategória nyertese a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. A középvállalkozások kategória 2021-es győztese a Tali-Immo Kft. A kisvállalkozások kategóriában az IncQuery Labs Kft. lett a nyertes. Az ötödik kategória, a közszféra szervezetei között 2021-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kapta az elismerést.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még