logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

2022-től magasabb lesz a minimálbér, mint amennyi 2010-ben az átlagbér volt

Aláírták a jövő évi bérmegállapodást. Januártól 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér és 260 ezer forintra a garantált bérminimum. Mindez azt is jelenti, hogy 2022-től magasabb lesz a minimálbér, mint amennyi az átlagbér volt 2010-ben. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt: van egy robusztus magyar gazdasági növekedés, Európában az egyik legnagyobb, ami mögött komoly munka van. Ez a növekedés pedig minden magyar közös sikere, ezért mindenki részesülni fog belőle – számoltak be róla az M1 Híradójában.

A minimálbér 200 ezer forintra emelése volt az egyike a június elején indult nemzeti konzultációnak. A visszaküldött kérdőívek összesítéséből szeptemberben kiderült: a válaszadók elsöprő többsége, 94 százaléka támogatta a kormány kezdeményezését.

Két hónappal a konzultáció eredményeinek ismertetése után, most megszületett a megállapodás a béremelésről a kormány közreműködésével a munkavállalók és a munkaadók között.

Ennek értelmében január elsejétől a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nő.

Így 2010-hez képest csaknem a háromszorosára emelkednek a legkisebb bérek. Jövőre pedig több lesz a minimálber, mint 2010-ben az átlagbér volt.

A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikont (forrás: hirado.hu)

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kiemelte: a megállapodás révén kiszámíthatóbbá teszik a jövőbeni minimálbér emelését.

Egy olyan minimálbér meghatározási modellt fogunk közösen kidolgozni, abban a pillanatban, hogy ez a megállapodás megköttetett és aláírtuk, ami lehetővé teszi, azt hogy kiszámítható módon tudjanak részesülni a munkavállalók és nyilvánvalóan a munkaadók is láthassák milyen ütemezésben, hogyan fog a következő évek minimálbér összege alakulni” – mondta Palkovics Imre.

2010 után a legfontosabb feladat az volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbér gyakorlatával, segély helyett munkát kínáljanak – jelentette ki Orbán Viktor a megállapodás aláírását követően.

A miniszterelnök azt mondta: ennek a megközelítésnek a sikerét az bizonyítja, hogy az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése.

Ha csökkentjük az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják. Több marad a vállalkozásoknál, és ezért több maradhat a családoknál. Ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amely meg végső soron tovább növeli a gazdasági teljesítményünket” – fogalmazott a kormányfő.

Forrás: M1)

Az adócsökkentések révén jövőre 4 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, miközben a kisvállalati adó is mérséklődik 11-ről 10 százalékra. Ezek mellett 2022-ben is megmarad a helyi iparűzési adó idei megfelezése. Így több mint 660 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Minimálbérért jelenleg 300 ezer ember dolgozik, a szakmunkás bérminimum növelése pedig 800 ezer embert érint. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja az átlagbéreket is, ezért a megállapodás aláírása nemcsak nekik jó hír, hanem mindenkinek, aki dolgozik.

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még